Běloruští dobrovolníci bojují za Ukrajinu. Chtějí svobodu i pro svou vlast

Události: Běloruští dobrovolníci bojují za Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Na straně Ukrajiny bojují i dobrovolníci z Běloruska, země, jejíž režim se podílí na ruské agresi. Tamní vůdce Alexandr Lukašenko je spojencem Vladimira Putina, běloruští dobrovolníci doufají, že po osvobození Ukrajiny pomohou od diktátorského režimu i své vlasti.

„Pro nás Bělorusy je velmi důležité bojovat za osvobození Ukrajiny, abychom poté mohli osvobodit i Bělorusko,“ vysvětluje motivaci bojovat v řadách Ukrajinců Denis, který slouží jako zástupce velitele běloruské dobrovolnické jednotky. Takto na zapojení svých krajanů do bojů pohlíží nejen on.

Obklíčeni u Buči

Denisova jednotka se s Rusy střetla mimo jiné v hotelovém komplexu nedaleko Buči. Dvanáct hodin se v jednom z domů bránili nepřátelskému obklíčení. Během boje zasáhly Denise tři střepiny, přesto odvlekl zraněného kamaráda do bezpečí. Dalšímu ale pomoci nemohl. 

„Byla tma, nic jsem neviděl. Ale cítil jsem, jak se chvěje. Pochopil jsem, že za chvíli zemře. Vzal jsem ho za ruku a řekl mu, ať se mě drží co nejpevněji, abych věděl, zda je při vědomí. Jeho stisk pomalu slábl,“ přibližuje nesdělitelné chvíle.

Jednu střepinu z Denisovy ruky vyňali lékaři, dvě mu v těle zůstaly jako vzpomínka na bitvu u Buči. Další ho pravděpodobně čekají, měl by následovat část jednotky, která se už od Kyjeva přesunula, na frontu na východě. V současnosti trénuje nováčky. Každý týden se jich do běloruské jednotky přihlásí několik, z vlasti odcházejí většinou přes Polsko.