Ázerbájdžán obvinil Arménii ze zabití vojáka a oznámil odvetné akce

Ázerbájdžán obvinil Arménii, že její odstřelovač zabil v sobotu jednoho jeho vojáka. Údajně střílel z pozic na hranici mezi oběma zeměmi, uvedlo podle agentury AFP ministerstvo obrany v Baku. Resort připojil, že ázerbájdžánská armáda podniká odvetná opatření. Jerevan informace popřel.

Voják byl zabit v sobotních odpoledních hodinách na ázerbájdžánském území, uvádí prohlášení ministerstva. Střelba podle něj přišla z okolí arménské vesnice Kut. „Jednotky ázerbájdžánských ozbrojených sil přijímají odvetná opatření,“ připojuje bez bližších podrobností prohlášení.

Arménie verzi Ázerbájdžánu popřela. Ministerstvo obrany v Jerevanu na komunikační platformě Telegram uvedlo, že prohlášení o tom, že arménské jednotky zahájily palbu na ázerbájdžánské pozice, „neodpovídá skutečnosti“.

Incident přichází v době masového exodu arménských uprchlíků z regionu Náhorní Karabach, který minulý týden po bleskové ofenzivě ovládly ázerbájdžánské síly. Přestřelky na hranicích mezi Arménií a Ázerbájdžánem se v poslední době odehrávají pravidelně. Loni v září si střety vyžádaly několik stovek mrtvých na obou stranách.