Americká podpora Ukrajiny a Izraele se vzájemně nevylučují, míní vojenský analytik Kofman

Horizont ČT24: Rozhovor s americkým vojenským analytikem Michaelem Kofmanem (zdroj: ČT24)

Spojené státy mohou podle amerického vojenského analytika Michaela Kofmana využít konflikt na Blízkém východě ke schválení dalších zbraní pro Ukrajinu. Řekl to v rozhovoru pro Českou televizi po bezpečnostní konferenci Czech Security Forum. Minulý týden požádala Kongres administrativa prezidenta Joea Bidena o více než sto miliard dolarů pro vyzbrojování Kyjeva a Jeruzaléma.

Návrh krizového balíku pro Izrael a Ukrajinu avizoval americký prezident Joe Biden s tím, že vítězství obou zemí je v národním zájmu Spojených států. Pokračující válku Ruska proti Ukrajině přitom dával do souvislosti s nedávným útokem teroristů z hnutí Hamás na Izrael. To vyvolalo obavy, že se pozornost západních spojenců roztříští mezi oba státy.

Podle Michaela Kofmana ale potřebují odlišnou vojenskou pomoc. „Myslím, že tyto obavy jsou velmi přehnané. Ukrajina potřebuje především dělostřeleckou munici a spoustu základního vybavení. Izrael potřebuje více prostředků protivzdušné obrany, zejména pro Iron Dome, munici různých typů přesně naváděných zbraní. Obě tyto pomoci se určitě budou překrývat, to ale není rozhodující. Nejde o podobný druh požadavku,“ řekl.

„Politici se tyto dva balíčky snaží spojit dohromady. Hlavním problémem je totiž politická ochota a také to, zda se jim podaří získat dostatečné většiny v Kongresu pro schválení této pomoci. Ve skutečnosti se snaží využít pomoc pro Izrael k tomu, aby ji spojili s pomocí Kyjevu, která nám umožní finančně podpořit Ukrajinu v příštím roce, kdy se uskuteční volby,“ doplnil s odkazem na hlasování o prezidentovi a Kongresu USA. 

Avdijivka je dobře opevněná. Rusové zaplatili za útok vysokou cenu

Právě zbraně a munici bude potřebovat Ukrajina zejména při obraně svých frontových linií. Ruská armáda zesílila v poslední době útoky na město Avdijivka na východě země. Jeho dobytí by okupantům umožnilo posunout frontu a Kyjevu by to ztížilo pokusy o osvobození Doněcku.

Místo je podle Kofmana dobře opevněné a Moskva tam za svou ofenzivu zaplatila vysokou cenu. „Avdijivka na jednu stranu vypovídá o tom, že se ruská armáda bude snažit obnovit svůj útočný potenciál. Je to ale ve skutečnosti silně opevněná oblast.“

„Ruská armáda tam ztratila poměrně velké množství své techniky, ale na druhou stranu ukázala schopnost pokusit se použít vojenskou sílu a dovednosti, které si myslím, že jsme neviděli od počátku roku 2022. Pro Rusko bude poměrně obtížné získat dostatečnou rozhodující převahu. Myslím, že ukrajinské síly se zatím držely poměrně dobře a ruská armáda zaplatila za tento útok poměrně vysokou cenu,“ uvedl vojenský analytik.

Rusové se podle něj pokusí u Avdijivky o změnu útočné strategie. „Pravděpodobně se chystají přejít od tankových mechanizovaných útoků k nasazení pěchoty, protože přišli o poměrně velké množství strojů. Vypovídá to o tom, že pro Ukrajinu bude důležité nadále udržovat nátlak na ruské síly i v zimě a na jaře,“ řekl.

„Protože když tak neučiní, tak se ruská armáda bude snažit přeskupit, a pokusí se znovu získat schopnost pro čím dál větší bojové operace,“ dodal Kofman.