Američané zlikvidovali v Sýrii vlivného člena Islámského státu

Americké jednotky zabily v Sýrii vysoce postaveného člena teroristické organizace Islámský stát (IS) Hamzu Homsího. Podle agentury Reuters to oznámil Pentagon. Při akci utrpěli zranění čtyři Američané.

Na čtvrtečním helikoptérovém útoku na severovýchodě Sýrie americká armáda spolupracovala se Syrskými demokratickými silami (SDF), které vedou Kurdové. Pentagon neuvedl, jakou roli konkrétně Homsí v IS zastával. Do čela Islámského státu nastoupil v prosinci nový lídr poté, co byl ten předchozí zabit.

Teroristická organizace Islámský stát byla v Sýrii poražena v roce 2019. V zemi ale dál působí jeho menší skupinky a útočí na syrské vojáky i kurdské jednotky, které pomohly IS porazit, zejména v provinciích na severovýchodě země.

Útok na hledače lanýžů

Radikálové z IS zabili v pátek nejméně 36 lidí jižně od syrského města Suchna v provincii Homs, asi padesát kilometrů od Palmýry. Podle syrských státních médií ozbrojenci v poušti útočili na hledače lanýžů, informovaly zahraniční agentury. Podle syrské státní televize je obětí až 53.

Stovky amerických vojáků v Sýrii

Americké síly v zemi podnikají vojenské operace proti spícím buňkám IS a jeho vůdcům. Po boku Kurdy vedených SDF v Sýrii působí zhruba devět set amerických vojáků.

Islámský stát a jeho přidružené organizace působí nejen na Blízkém východě, ale i v Africe. Své stoupence verbuje po celém světě.