V Liberci volí 39 zastupitelů, ve Vratislavicích ještě dalších patnáct. Hlasují také v místním referendu

V Liberci lidé volí 39 zastupitelů, celé město je jedním obvodem. O hlasy usiluje 12 stran a hnutí. Zároveň se volí zastupitelstvo jediného samostatního městského obvodu Vratislavice nad Nisou. Liberečané také rozhodují o několika otázkách v místním referendu. Senátní volby se ve městě letos nekonají.

V komunálních volbách před čtyřmi lety v Liberci zvítězila Změna pro Liberec s 25,5 procenty a dvanácti mandáty. Za ní skončilo ANO s 18,1 procenty a devíti mandáty. Třetí byli Starostové pro Liberecký kraj se 16,6 procenty a osmi mandáty. Do zastupitelstva se dostaly ještě ČSSD, KSČM, TOP 09 a ODS. Volební účast dosáhla 35,7 procenta.

Koalici vytvořily Změna pro Liberec a ANO, primátorem se stal Tibor Batthyány (ANO). V 39členném zastupitelstvu měli dohromady 21 hlasů. V prosinci 2016 zrušilo ANO svou libereckou organizaci, čímž všem včetně Batthyányho zaniklo členství. V dubnu 2017 vypověděla Změna koaliční smlouvu s tím, že chce širší koalici, spolupráce ale pokračovala dál. Letos se Batthyány stal předsedou nově vzniklé strany PRO 2016.

Lidé budou hlasovat i v referendu

Občané Liberce budou kromě komunálních voleb hlasovat také v místním referendu o bezplatné MHD pro děti a seniory. Rozhodnout by měli i o tom, zda má město koupit zámek, udělat vše pro regulaci hazardu, obnovit bývalý lesní amfiteátr v Lidových sadech a odkoupit od Povodí Labe hráz Veseckého rybníka.