Města otevírají dětská hřiště, kvůli koronaviru se budou pravidelně dezinfikovat

Na několika místech v republice se opět začínají otevírat dětská hřiště. Děti a rodiče však musí dodržovat vládní nařízení pro pobyt ve veřejném prostoru. Hřiště se také budou opakovaně dezinfikovat. V Olomouci se rozhodli pro čištění horkou párou – je totiž šetrnější pro životní prostředí i člověka.

Olomouc si vybrala páru z několika důvodů. „Rozhodli jsme se po dohodě s odborníky pro tento typ dezinfekce. Při intenzivnějším používání chemické dezinfekce si totiž může virus vytvořit vůči přípravkům rezistenci,“ vysvětlil primátor Miroslav Žbánek (ANO).

„Stopy chemikálie mohou také zůstat na povrchu herních ploch, což by mohlo vystavit děti zdravotnímu nebezpečí. Pro nás byl také nezanedbatelný argument, že pára má značně lepší vliv na životní prostředí než chemické prostředky,“ pokračuje Žbánek.

Olomouc chce hřiště dezinfikovat pravidelně nejméně po dobu měsíce a půl. Zastupitelstvo pak plánuje 25. května, společně s otevřením škol, zpřístupnit pro veřejnost i školní sportovní hřiště. Nepůjde však vypůjčit si vybavení a přístup bude možný pouze v rouškách. Sportoviště čeká stejně jako hřiště pravidelná dezinfekce a dostanou i dezinfekční stojany.

Otevírá se po celé republice

Dětská hřiště byla během posledních týdnů zpřístupněna i na jiných místech republiky. Například už 24. dubna otevřela radnice Prahy 11 všech sedmdesát hřišť na Jižním Městě. Apeluje však na rodiče, aby dohlíželi u dětí na dodržování pravidel hygieny. Měly by se držet dvoumetrové rozestupy a v případě, že kapacita a zaplněnost hřiště nedovoluje zabezpečit doporučenou vzdálenost, nevstupovat dál.

Za stejných podmínek zprovoznily radnice hřiště například i ve Frýdku-Místku, Příbrami nebo Plzni. Všechna se dočkají pravidelné dezinfekce a čištění se bude opakovat i v následujících týdnech. V blízké době by se měla hřiště začít otevírat i v dalších obcích, někteří starostové jsou ale opatrní a bojí se, že lidé nebudou dodržovat bezpečnostní nařízení.

Města se zároveň připravují na otevírání mateřských škol. Například ve Zlíně začnou školky fungovat od 18. května. Magistrát tak reaguje na zájem rodičů.

„Původně jsme chtěli školky otevřít v termínu otevření prvního stupně základních škol, ale na základě podnětů rodičů jsme se rozhodli, že školky otevřeme již od 18. května,“ uvedl primátor Zlína Jiří Korec (ANO).

I zde bude nutné dodržovat zpřísněná hygienická a další opatření. Minimálně jednou denně personál školek provede úklid a dezinfekci. Děti by pak měly, dle možností, trávit co nejvíce času venku na školních zahradách.