TÉMA

Jižní Město

Úniky tepla v panelácích monitorují drony. Některé domy už dávno stát neměly, místo toho se stále opravují

V Sokolově se rozběhl unikátní projekt, který má odhalit úniky tepla v panelových domech. Monitoruje je dron s termokamerou. Město může díky tomu opravy cílit s přesností na centimetry. Sokolovská radnice si od toho slibuje, že ušetří spoustu peněz. Dron dokáže za pár hodin prověřit plochy, které by člověk kontroloval několik dní. Některé panelové domy už jsou staré i více než padesát let. Právě na tak dlouhou dobu byla sídliště stavěna. Někteří odborníci tvrdí, že by mohla vydržet i dalšího půl století.
8. 3. 2024|

Praha má první autobus na vodík. Bude jezdit mezi Jižním Městem a Barrandovem

V pražské MHD bude poprvé jezdit autobus poháněný vodíkem. V pilotním provozu bude vůz Škoda H'City v následujících dvou letech na lince číslo 170 z Jižního Města na Barrandov. Nový vůz v pátek představili zástupci hlavního města, dopravního podniku (DPP) a společností Škoda Group a Orlen Unipetrol. Cílem testu je prověřit technické a provozní parametry a také rozšířit možnosti alternativních pohonů. DPP, který je největší městskou firmou, v současné době elektrifikuje některé autobusové linky.
14. 7. 2023|

V sobotu vyjede poprvé tramvaj z Modřan do Libuše. Nová trať stála přes tři sta milionů

Cestující v Praze se budou moci od soboty 27. května svézt tramvají z Modřan až do Libuše. Na 1750 metrů dlouhé trati bude jezdit linka číslo 17 a jsou na ní čtyři nové zastávky. Náklady na stavbu činily zhruba 304,2 milionu korun, většinu peněz získalo město z evropských fondů, řekli primátorův náměstek Zdeněk Hřib (Piráti) a generální ředitel dopravního podniku (DPP) Petr Witowski. DPP letos plánuje zprovoznit mimo jiné také trať do Holyně nebo na sídliště Dědina.
26. 5. 2023|

Dodávky tepla byly po noční havárii teplovodu obnoveny v celé Praze

Výpadek dodávek tepla, který v Praze postihl až dvacet tisíc domácností, byl odstraněn. Jako poslední byli po šesté hodině večer připojeni odběratelé ve Vršovicích. Příčinou bylo prasklé potrubí.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 18:50|

Bývalého starostu Prahy 11 Mlejnského zprostil soud obžaloby za údajnou manipulaci se zakázkami

Pražský vrchní soud pravomocně osvobodil bývalého starostu Prahy 11 Dalibora Mlejnského a dalších sedm lidí viněných v souvislosti se zakázkou na rekonstrukci zanedbaných ploch v jedenáctém pražském obvodu. Odvolací senát zamítl odvolání státní zástupkyně a potvrdil lednový zprošťující verdikt prvoinstančního soudu. Jednání Mlejnského a ostatních obžalovaných nebylo trestné.
3. 11. 2021|

30 let zpět: Mamutí noclehárna jménem Jižní Město

Největší tuzemské panelové sídliště, pražské Jižní Město, budované od začátku sedmdesátých let, bylo v roce 1990 domovem bezmála 130 tisíc lidí. Poslechněte si, jaké nedostatky v infrastruktuře trápily zdejší obyvatele a co s tím hodlali udělat kandidáti do místního zastupitelstva.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
17. 10. 2020|

Města otevírají dětská hřiště, kvůli koronaviru se budou pravidelně dezinfikovat

Na několika místech v republice se opět začínají otevírat dětská hřiště. Děti a rodiče však musí dodržovat vládní nařízení pro pobyt ve veřejném prostoru. Hřiště se také budou opakovaně dezinfikovat. V Olomouci se rozhodli pro čištění horkou párou – je totiž šetrnější pro životní prostředí i člověka.
8. 5. 2020|

Háje, příští stanice Chodov. Opatov se zavírá na dva víkendy

Po celý prodloužený víkend a také následující sobotu a neděli bude uzavřena stanice Opatov na lince C pražského metra. Vlaky sice budou jezdit v celé trase až na Háje, předposlední stanicí ale budou projíždět. Náhradní dopravu dopravní podnik nezavede, doporučil cestujícím, aby použili řádné autobusové linky. Z nich ale pojede na Opatov jen část – všechny přímětské autobusy, které na Opatově končí, budou odkloněny na Háje.
7. 5. 2020|

Bývalý starosta Mlejnský půjde před soud. Podle obžaloby připravil Jižní Město o 62 milionů

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého starostu Prahy 11 Dalibora Mlejnského (Jižní Město – náš domov, dříve ODS) a dalších sedm lidí kvůli opravám hřišť na Jižním Městě, které byly podle obžaloby fiktivní. Skupina tak připravila městskou část o 62 milionů korun, tvrdí státní zástupce. Že padla obžaloba, upozornily Hospodářské noviny. Mlejnský už dříve jakoukoli vinu popřel.
13. 4. 2020|

Praha z výšky, před dvěma staletími i dnes. Výstava v CAMPu umožňuje let v čase

Jak velkou změnu zažila naše metropole za posledních 200 let, představuje interaktivní výstava Dvě Prahy: Město z ptačí perspektivy. Pořádá ji Centrum architektury a městského plánování (CAMP) a prostřednictvím historických plánů a leteckých snímků návštěvníkům umožňuje prozkoumat půdorysy pražských čtvrtí a z nadhledu je navštívit od počátku 19. století do současnosti; nejstarší mapa v digitální expozici pochází z roku 1816. Výstava je pro veřejnost otevřená od 4. do 29. března, přiložená galerie nabízí porovnání vybraných městských částí.
5. 3. 2020|
Komunální volby 2018

I pražské Jižní Město má koalici. Strany ji dohodly čtyři měsíce po volbách

Kdo bude vládnout Praze 11, je jasné až čtyři měsíce po volbách. Nový starosta Jiří Dohnal (Piráti) bude mít v zádech zástupce čtyř uskupení. Kromě Pirátů to budou také ANO, ODS a společný klub TOP 09 a STAN. Piráti během zdlouhavých jednání slevili ze svého požadavku, aby v radě nebyl dosavadní starosta Petr Jirava (ANO).
15. 2. 2019|