Bývalý starosta Mlejnský půjde před soud. Podle obžaloby připravil Jižní Město o 62 milionů

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého starostu Prahy 11 Dalibora Mlejnského (Jižní Město – náš domov, dříve ODS) a dalších sedm lidí kvůli opravám hřišť na Jižním Městě, které byly podle obžaloby fiktivní. Skupina tak připravila městskou část o 62 milionů korun, tvrdí státní zástupce. Že padla obžaloba, upozornily Hospodářské noviny. Mlejnský už dříve jakoukoli vinu popřel.

Kauzu dětských hřišť vyšetřovala policie čtyři roky – bývalého starostu pražského Jižního Města a další lidi vyšetřovatelé obvinili již v roce 2016. Až nyní se případ dostal k soudu, před který chce žalobce postavit osm lidí.

„Porušili zákonem uloženou povinnost opatrovat a spravovat cizí majetek a tímto jinému způsobili škodu velkého rozsahu,“ řekl listu mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Kauza se ale týká událostí starých více než deset let. Radnice vedená tehdy Daliborem Mlejnským začala připravovat obnovu šesti desítek hřišť v roce 2008, získala na to i 43milionovou evropskou dotaci.

Nejvyšší kontrolní úřad potom ale konstatoval, že byly fakturovány práce, které vůbec nebyly provedeny. Následně se začala věcí zabývat policie.

Někdejší starosta a nynější opoziční zastupitel Prahy 11 odmítá, že by učinil něco špatně. „Nepochybuji o tom, že vše bylo v pořádku. Bylo několik kontrol, ty konstatovaly, že všechno bylo v pořádku, a až potom byly ty peníze vyplaceny,“ řekl již dříve.