TÉMA

Praha 11

Bývalý starosta Prahy 11 dostal odškodnění 670 tisíc za stíhání v kauze opravy dětských hřišť

Stát zaplatí bývalému starostovi Prahy 11 Daliborovi Mlejnskému odškodnění přes 670 tisíc korun. Informaci ČT potvrdil Obvodní soud pro Prahu 2 a ministerstvo spravedlnosti. Peníze mají sloužit jako náhrada za nezákonné stíhání Mlejnského v kauze zadávání zakázky na rekonstrukci zanedbaných ploch na Praze 11. Skupina osob měla podle obžaloby uzavírat fiktivní smlouvy na rekonstrukci dětských hřišť. Způsobit měly škodu v hodnotěch desítek milionů korun. Podle soudů se ale nejednalo o trestný čin.
26. 7. 2023|

Koalice na Praze 11 ztratila většinu, její zastupitel hlasoval pro odvolání radního

Koalice v Praze 11 ve čtvrtek večer ztratila v zastupitelstvu většinu hlasů. Starostka městské části Šárka Zdeňková (Hnutí pro Prahu 11- HPP11) následně řekla, že to znamená konec koalice. Důvodem je, že koaliční zastupitel Ladislav Kos (HPP11) podpořil na dnešním zasedání návrh opozice na odvolání radního pro majetek Jiřího Dohnala (Piráti). Koalice měla dosud převahu jen jednoho hlasu, Kosův hlas byl rozhodující. Zdeňková proto navrhne, aby HPP11 rezignovalo na všechny funkce v radě.
20. 4. 2023|

Ministerstvo poslalo dotace na začlenění uprchlíků. Policie zjišťuje, kam peníze zmizely, podle Balaše je vše v pořádku

Ministerstvo školství poslalo celkem dvacet milionů korun na dotacích nadaci Help Ukraine, která do ledna provozovala Komunitní centrum Roztyly. To se stará o uprchlíky z Ukrajiny a zejména o jejich děti. Pět milionů rovnou zadržela policie, která se začala činností Help Ukraine zabývat, a šest a půl milionu dostal stát zpět. Policie zjišťuje, kam se podělo dalších osm milionů. Vychovatelkám dětí totiž nadace zaplatila jen část odpracovaných měsíců. Dotace také měla zajistit, že matky dětí nebudou muset nic platit, ale přesto od nich provozovatel komunitního centra vybíral poplatky jako stravné. Někdejší předseda představenstva nadace si mezitím koupil byt. Činností Help Ukraine a také způsobem, kterým ministerstvo školství rozděluje dotace na začleňování ukrajinských uprchlíků, se zabýval Dalibor Bártek z Reportérů ČT.
24. 1. 2023|

Reportéři ČT: Ruský organizovaný zločin pere v Česku špinavé peníze. Firma vytvořila dojem, že pomáhá dětem z Ukrajiny

Česko je pro ruský organizovaný zločin jednou ze zaslíbených zemí – zejména pro praní špinavých peněz. Ročně se v Česku podle Finančního analytického úřadu vyperou desítky miliard korun. Nečinná firma s ruskými majiteli přes své účty u České spořitelny protočila tři čtvrtě miliardy. Banka na to upozornila a policie před dvěma lety zajistila sto milionů. Letos však musela peníze opět uvolnit, protože Rusko nespolupracuje na odhalení pachatelů. A co může být lepší pro zmatení stop než vytvořit dojem, že firma pomáhá ukrajinským dětem? Pro Reportéry ČT se tématu věnoval Dalibor Bártek.
1. 11. 2022|

Senátorkou za Prahu 11 se stala Hana Kordová Marvanová

Ve druhém kole senátních voleb v obvodu Praha 11 zvítězila právnička Hana Kordová Marvanová (SPOLU). Získala 67,87 procenta hlasů. Druhý Ladislav Kos (Z+HPP 11) dostal 32,11 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 19,44 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 29,56 procenta.
1. 10. 2022Aktualizováno1. 10. 2022, 19:26|

V Praze 11 se o Senát střetnou Kordová Marvanová a Kos

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Praha 11 postupují Hana Kordová Marvanová (za ODS) a senátor Ladislav Kos (HPP 11). Kordová Marvanová získala 39,02 procenta hlasů, druhý Kos 16,88 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 43,84 procenta voličů, o hlasy usilovalo osm kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 02:46|

Bývalého starostu Prahy 11 Mlejnského zprostil soud obžaloby za údajnou manipulaci se zakázkami

Pražský vrchní soud pravomocně osvobodil bývalého starostu Prahy 11 Dalibora Mlejnského a dalších sedm lidí viněných v souvislosti se zakázkou na rekonstrukci zanedbaných ploch v jedenáctém pražském obvodu. Odvolací senát zamítl odvolání státní zástupkyně a potvrdil lednový zprošťující verdikt prvoinstančního soudu. Jednání Mlejnského a ostatních obžalovaných nebylo trestné.
3. 11. 2021|

Soud nepravomocně zprostil Mlejnského a další v kauze opravy zanedbaných ploch Prahy 11

Pražský městský soud zprostil obžaloby bývalého starostu Prahy 11 Dalibora Mlejnského a dalších sedm lidí viněných kvůli veřejné zakázce na rekonstrukci zanedbaných ploch. Podle soudkyně nebyl žalovaný skutek trestným činem. Obžaloba tvrdí, že byly práce předražené. Mlejnský i další obžalovaní vinu od počátku odmítají. Páteční rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně si ponechala lhůtu pro případné odvolání. Obžalovaní se odvolávat nebudou.
29. 1. 2021Aktualizováno29. 1. 2021, 12:46|

Manipulaci se zakázkami bývalý starosta Prahy 11 odmítá, podle obžaloby předražil opravy dětských hřišť

Bývalý starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský v úterý u pražského městského soudu odmítl obžalobu, která ho viní z uzavření smluv na předražené či fiktivní práce na rekonstrukci dětských hřišť a nevyužívaných ploch na území Chodova a Hájů.
15. 9. 2020Aktualizováno15. 9. 2020, 13:57|

Bývalý starosta Mlejnský půjde před soud. Podle obžaloby připravil Jižní Město o 62 milionů

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého starostu Prahy 11 Dalibora Mlejnského (Jižní Město – náš domov, dříve ODS) a dalších sedm lidí kvůli opravám hřišť na Jižním Městě, které byly podle obžaloby fiktivní. Skupina tak připravila městskou část o 62 milionů korun, tvrdí státní zástupce. Že padla obžaloba, upozornily Hospodářské noviny. Mlejnský už dříve jakoukoli vinu popřel.
13. 4. 2020|

Místo fronty ve školce elektronický zápis. Praha 3 a 11 spustí digitální přihlašování od září

Pražský magistrát spustí od nového školního roku letos v září digitální zápis dětí do mateřských škol. Pilotní projekt bude zahájen v Praze 3 a 11. Následně by měl být vyhodnocen a rozšířen do dalších městských částí a také na základní školy, oznámil v úterý radní pro školství Vít Šimral (Piráti). Projekt má na starosti magistrátní odbor školství a městská firma Operátor ICT (OICT).
11. 2. 2020|

Státní zástupce Karabec dostal od kárného senátu pokutu. Bradáčová navrhovala jeho odvolání

Kárný senát Nejvyššího správního soudu snížil žalobci Janu Karabcovi z Vrchního státního zastupitelství v Praze plat o pětinu na deset měsíců. Kárný senát tak nevyhověl návrhu vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové na Karabcovo odvolání z funkce. Podle ní zneužil svou funkci k prosazování soukromých zájmů.
17. 6. 2019|
Komunální volby 2018

I pražské Jižní Město má koalici. Strany ji dohodly čtyři měsíce po volbách

Kdo bude vládnout Praze 11, je jasné až čtyři měsíce po volbách. Nový starosta Jiří Dohnal (Piráti) bude mít v zádech zástupce čtyř uskupení. Kromě Pirátů to budou také ANO, ODS a společný klub TOP 09 a STAN. Piráti během zdlouhavých jednání slevili ze svého požadavku, aby v radě nebyl dosavadní starosta Petr Jirava (ANO).
15. 2. 2019|

Praha opraví hotel Opatov. Za půl miliardy vznikne skoro 350 bytů pro chudé

Praha vypíše zakázku na opravu hotelu Opatov na Jižním Městě. Předpokládané náklady jsou 550 milionů korun. Záměr schválili pražští zastupitelé. V budově vznikne 342 bytů, které chce město pronajímat lidem s nízkými příjmy. Komplex budov je ve zdevastovaném stavu.
15. 6. 2018|