Pražské fotbalové hřiště získal tajemný developer. Kvůli dluhu, o kterém se neví téměř nic

Reportéři ČT: Pochybný prodej chodovského hřiště (zdroj: ČT24)

Tělovýchovná jednota z pražského Chodova prodala vlastní fotbalové hřiště developerské společnosti Chodov Invest. Za obchodem, na němž se podílel i zdejší kontroverzní politik Dalibor Mlejnský, měly stát dluhy chodovské TJ; není ovšem zcela jasné, jak vznikly. Případ pro Reportéry ČT sledoval Karel Vrána.

Chodovské hřiště vzniklo v polovině dvacátých let a po Únoru ho komunisté včlenili do Československého svazu tělesné výchovy. Ten v roce 1991 hřiště zdarma převedl na občanské sdružení (a dnešní spolek) Tělovýchovná jednota Jižní Město Chodov, která ho za symbolických tisíc korun ročně pronajímala jihoměstskému fotbalovému klubu. Letos v březnu ovšem trávník změnil vlastníka, když ho TJ prodala firmě Praha Chodov Invest, která má ve svém portfoliu mimo jiné zapsanou i realitní činnost.

Na prodeji hřiště se coby člen výkonného výboru chodovské jednoty podílel i někdejší starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský, jehož působení v čele této pražské části bývá spojováno s podezřelými obchody s městskými pozemky. Důvodem, proč jednota hřiště prodávala, pak měly být pochybné dluhy.

Dluh neznámého původu

„Tělovýchovná jednota na konci minulého roku a začátku letošního roku konstatovala, že má údajně závazek vůči firmě Selection Media. Ten závazek činí přes tři miliony korun a jediným způsobem, jak zabránit insolvenci, je prodej hřiště,“ informoval Ladislav Salvet z výboru klubu JM Chodov.

Není ale jasné, co dluh tělovýchovné jednoty u mediální agentury Selection Media způsobilo. Jednatelka firmy Lucie Vintrová žádost o rozhovor odmítla se slovy, že na řešení podobných záležitostí nemá čas. Mlejnský nechtěl prodej komentovat s argumentem, že není oprávněný za tělovýchovnou jednotu jednat. Její předseda Milan Špingl pak sice byl ochotný s Českou televizí mluvit, nepřál si ale, aby byl vidět na kameře jeho obličej, a o příčinách zadlužení nic nevěděl: „K tomu já vám nic moc neřeknu. Jednota se zadlužila, když jsem jejím členem ještě nebyl.“

Mlhavý důvod tak poskytl jen sociálnědemokratický zastupitel jedenácté městské části a člen valné hromady TJ Petr Hrabal: „Selection Media pouze odkoupila pohledávku od soukromé osoby, která měla v jednotě dluh. Šlo o nějakou částku, to si teď přesně nevybavím. Potřebovali jsme spoluúčast na rekonstrukci.“

Pochybnosti se pak týkají i vlastního prodeje. Jednota sice prodejem oslovila radnici a sportoviště nabízela za odhadní cenu sedmnácti milionů. Starosta Prahy 11 Jiří Štyler ale uvádí, že jednání vedl za TJ zastupitel Hrabal a radnici ani po opakované výzvě nedodal potřebné dokumenty. Hrabal naopak viní Prahu 11 z nedostatečného zájmu o odkup.

Podle zjištění Reportérů ČT ovšem už před tím, než se vlastník hřiště obrátil na radnici, na své valné hromadě odsouhlasil prodej soukromému zájemci, a to za cenu o sedm milionů nižší, než se kterou jednota přišla na městskou část.

Fotbalisté mají obavu o budoucnost

Pro chodovské fotbalisty představuje změna vlastníka jejich trávníku hned dvojí nepříjemnou zprávu. Místo stávajícího tisícikorunového nájmu (který byl podmíněný tím, že klub udržoval hřiště na vlastní náklady), totiž developer v návrhu nájemní smlouvy požaduje sto tisíc korun za měsíc. „Při běžném provozu v rámci tohoto areálu to ročně vyjde na půl milionu korun,“ dodává Ladislav Salvet z výboru klubu JM Chodov.

Smlouva je navíc napsaná na dobu určitou, a podle Salveta tak nemá tým zaručeno, že na domovském hřišti dohraje druhou polovinu sezony do 30. června 2017. Fotbalisté navíc nevěří tomu, že developer bude chtít svůj pozemek zachovat pro sportovní účely. „Pochybuju o tom, že tady hřiště vydrží. Pochybuju, že bude chtít dotovat hřiště, které mu téměř nevydělá,“ říká zástupce chodovských fotbalistů Jaroslav Částka.

Podle červnového vyjádření Dalibora Mlejnského jsou ale takové obavy neopodstatněné. „Na valné hromadě, kde se projednával prodej, od zájemce, který to dnes vlastní, zaznělo, že zachová sportoviště, hřiště, fotbalové hřiště.“ Jak ale současně dodal Hrabal, chodovský fotbal se skutečně bude provozovat za komerční ceny, „protože, co si budeme říkat, fotbal je ve sportu největší byznys“.

Jak vidí budoucnost areálu samotný vlastník, není možné zjistit. V Buzulucké ulici v Praze 6, kde má firma Chodov Invest sídlo, není k nalezení. S vedením firmy se České televizi nepovedlo spojit ani přes jejího zástupce Přemysla Jakla, který sice zprvu přislíbil, že osloví majitele, jenže pak se také odmlčel.