Háje, příští stanice Chodov. Opatov se zavírá na dva víkendy

Po celý prodloužený víkend a také následující sobotu a neděli bude uzavřena stanice Opatov na lince C pražského metra. Vlaky sice budou jezdit v celé trase až na Háje, předposlední stanicí ale budou projíždět. Náhradní dopravu dopravní podnik nezavede, doporučil cestujícím, aby použili řádné autobusové linky. Z nich ale pojede na Opatov jen část – všechny přímětské autobusy, které na Opatově končí, budou odkloněny na Háje.

Ze stanice Opatov odjeli metrem první cestující v roce 1980 a od té doby se její podoba příliš nezměnila. Zůstává i jednou ze tří posledních stanic na trase C, která není bezbariérově přístupná, což se má během víkendů 8. až 10. května a 16. až 17. května začít měnit. Kvůli zahájení stavby výtahu ale nebude možné do metra nastoupit. Podle mluvčí dopravního podniku Anety Řehkové se bude pro stavbu výtahové šachty vyřezávat část hlavního schodiště.

Metro C bude během výluky jezdit v celé trase Letňany–Háje, stanicí Opatov budou soupravy projíždět. Kdo se bude potřebovat dostat do oblasti Jižního Města západně od Centrálního parku, bude muset využít autobusové linky 136, 165 a 213 z Hájů anebo 177 z Chodova. Linky 136 a 213 budou jezdit v intervalu 7 až 10 minut, linka 165, která jezdí po jiné trase, v půlhodinových intervalech. Autobusy 177 mají o víkendu intervaly 15 až 20 minut.

Na Opatov ale nepojedou příměstské autobusy, které zde obvykle končí. Linky 326, 327, 328, 363, 385 a 397 – tedy spoje obsluhující zhruba oblast východně od Jesenice a západně od Říčan – jsou všechny odkloněny na Háje.

Aby se příměstské autobusy ke konečné metra vešly, musí jim ustoupit pravidelné městské linky. Autobusy číslo 125, 154, 165, 170, 197 a 203 budou proto dočasně zastavovat až v ulici U Modré školy, další městské linky budou mít přemístěné zastávky v rámci terminálu Háje.

Rekonstrukce stanice Opatov začala již loni v prosinci, probíhá za provozu a řadu změn nemusí cestující vůbec nepostřehnout. Zrekonstruovány budou elektrické rozvaděče, napájení informačního systému a reklamních panelů, řídicí systém, nové budou také akustické majáčky pro nevidomé.

Viditelnou změnou má být oprava osvětlení a především stavba výtahu. Po ní na trase C zůstanou pro cestující s kočárkem obtížně přístupné a pro cestující na vozíku prakticky nepřístupné už jenom stanice Kačerov a Pražského povstání.