Šary Vary: Festival končí, ozvěny začínají

Z festivalu do kina (zdroj: ČT24)

Festival ve Varech končí, ozvěny začínají. Výběr festivalových snímků se opět objeví i na programu některých pražských a brněnských kin. Přehlídka Šary Vary do nich dovezla na třicítku snímků. Některé z nich se později dostanou i do běžné tuzemské kinodistribuce.

„Téměř u poloviny titulů se jedná o jedinečnou příležitost, protože snímky nebudou v České republice distribuovány,“ upozornil Petr Jirásek, ředitel pražského kina Světozor. Šary Vary se konají v Praze ještě v kině Aero a pak také v brněnském kině Scala.

Diváci mohou do 16. července zajít například na Wind River, který ve Varech uvedl jeden z hostů, americký herec Jeremy Renner. Thriller z indiánské rezervace patří k divácky nejlépe hodnoceným snímkům letošního festivalu, stejně jako další z „ozvěnových“ titulů Baby Driver. Režisér Edgar Wright natočil akční a tak trochu hudební snímek o nadaném „taxikáři“ zlodějů. 

Do kin se dostane také zahajovací film Varů, komedie o stand-up komikovi Pěkně blbě, novinka Sofie Coppoly s Nicole Kidman a Colinem Farrellem Oklamaný nebo poslední film Michaela Hanekeho Happy End. Ze slavných režisérů se připojí ještě Aki Kaurismäki se svou Druhou stranou naděje.

Šary Vary - ozvěny festivalu v Karlových Varech 2017
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Poslední čtyři tituly patří k těm, které už mají i českého distributora, tedy se budou v kinech promítat nejen při varských ozvěnách. Takové štěstí (zatím) nemají dva snímky z hlavní soutěže: rumunské drama o světě médií Breaking News a polský film o rwandské genocidě Ptáci zpívají v Kigali.  

Naopak kina pochopitelně neminou české snímky. Zároveň do ozvěn se dostal poetický Křižáček Václava Kadrnky, portrét pěvkyně Soni Červené od Olgy Sommerové a dokument Víta Klusáka o českém neonacistovi Svět podle Daliborka. Doplní je i slovenský krimipříběh Čára.

Distribuci do kin zajišťuje několikátým rokem mimo jiné KVIFF Distribution, v níž své aktivity spojuje karlovarský festival s Českou televizí a společností Aerofilms. Do biografů letos uvedou 13. července tři snímky: kromě už zmíněné komedie Pěkně blbě také německou teenagerskou výpověď Axolotl Overkill a erotický thriller režiséra François Ozon Dvojitý milenec