Filmová upoutávka týdne: Kolegové z Avengers hledají v mrazu vraha

Vražda a její vyšetřování sice mnohdy nabývá podoby tuctové detektivky, v případě filmu Wind River by ale zážitek mohl být jiný. Dílo uváděné na prestižním festivalu v Cannes je totiž režijním debutem scenáristy Taylora Sheridana, který dokázal zajímavým způsobem nahlédnout na zločin i ve filmech Sicario a Za každou cenu.

Taylor Sheridan ale s Wind River nezanevřel ani na svoje scenáristické kořeny, takže je to v podstatě jeho autorský projekt. Vražedný incident umístil do prostředí indiánské rezervace v americkém státě Wyoming, která nese stejné pojmenování jako samotný film. Na místo je poslán nováček v FBI Jane Bannerová, která při vyšetřování pojí síly s Corym Lambertem, který v parku působí jako stopař, zná tamní komunity a jako první našel oběť.

Bannerovou a Lamberta si zahrála herecká dvojice, která se velice dobře zná z natáčení komiksových filmů od Marvelu. Elizabeth Olsenová a Jeremy Renner si ve snímcích jako Avengers: Age of Ultron a Captain America: Občanská válka zahráli Wandu, jejíž schopnosti mají blízko k magii, a Hawkeye, který je mistrem v lukostřelbě.

Za loňský rok se Sheridan probojoval mezi oscarové nominace

V případě Wind River se ale budou muset při vyšetřování zločinu úplně obejít bez zvláštních schopností. Obzvláště pro nezkušenou agentku FBI to bude v cizím a místy nehostinném prostředí tvrdá zkušenost. V dřívějších filmech, které vznikly podle Sheridanova scénáře, se šlo také za hranice běžného detektivního příběhu.

Taylor Sheridan (vlevo) v Cannes s herci svého režijního debutu Elizabeth Olsenovou a Jeremym Rennerem
Zdroj: Eric Gaillard/Reuters

Platí to jak pro Sicario z roku 2015, které režíroval nadějný kanadský tvůrce Denis Villeneuve a které se pohybovalo na americko-mexické hranice a pojednávalo o boji s drogovým byznysem, tak pro westernové Za každou cenu z loňského roku v režii Davida Mackenzieho, které získalo oscarovou nominaci nejen pro samotný film, ale i pro Sheridana jako scenáristu.

Úspěch se může dostavit i s Wind River. V prvních recenzích převažuje pozitivní hodnocení. Například Todd McCarthy z časopisu Hollywood Reporter píše o „silném režijním debutu“.