Recenze: Skvělý Captain America poslal Batmana a Supermana do druhé ligy

Captain America a jeho parta má trable. Dlouho je většina lidí viděla jen jako hrdiny, kteří bojují s neomezenými prostředky a silou, ale hlavně bez jakéhokoli dozoru. Pak přišly drsné akce v New Yorku, Washingtonu D.C., Sokovii a Lagosu, kde po sobě, ve snaze očistit svět od lumpů, zanechali pěkný čurbes. Někdy totiž putují s vypečenými parchanty do penálu i nevinní, kteří byli v nesprávnou chvíli na nesprávném místě.

Ale když se začnou počítat ztráty, nastává čas, kdy lidé přestávají spontánně aplaudovat, začnou se bát a stále hlasitěji hovoří o samozvancích. A tohle světové vlády už nehodlají dál tolerovat! Svět je nechal čtyři roky neomezeně operovat, ale husté mise z poslední doby způsobily, že jim do jejich spravedlivého válčení hodlá hodit vidle. Přímá úměra, podle které větší počet vyhraných bojů přináší i větší počet katastrof, je neudržitelná a je třeba s tím rychle něco udělat! Svět sice ví, že za něj bojovali a že u nich má nesplacený dluh, ale rozhodl se umořit ho tím, že je postaví pod kontrolu komise OSN. Jestli to odmítnou, tak skončí, a Marvel bude muset hledat pro své blockbustery jiné téma s jinými hrdiny.

Ale zatím ještě existují, i když se právě stalo něco, co pořádně zatřáslo celým marvelovským universem. Rozhodnutí, které se ve Vídni chystá ratifikovat sto sedmnáct zemí, tuhle soudržnou partu zásadně rozdělilo. „Musíme být pod kontrolou, ať už to bude mít jakoukoli podobu. Pokud nejsme schopni přijmout takové omezení, nejsme lepší než zloduši, po nichž jdeme,“ tvrdí Tony Stark (alias Iron Man alias tentokrát spíše temněji kolorovaný Robert Downey Jr.).

„Já to takhle nevidím,“ oponuje vždy ušlechtilý a i v největším bojovém fofru vždy pečlivě oholený titulní hrdina Steve Rogers (alias Captain America, alias nikdy se nevzdávající a dušínovsky charismatický Chris Evans). A se skromností sobě vlastní dodává: „Vím, že nejsme dokonalí, Tony, ale nejbezpečnější ruce jsou stále ty naše!“

A je zaděláno na ústřední zápletku, kterou ještě významně komplikuje ranař Bucky Barmes (alias Winter Soldier alias životem a bojem ze všech stran omlácený Sebastian Stan), padouch Brock Rumlow (alias Crossbones, alias hřmotný Frank Grillo) a zejména ústřední záporák Zemo (úlisný, všeho schopný, mazaný a palčivou pomstou na hranu hnaný Daniel Brühl, který nebezpečně odhodlané hajzly umí docela slušně). Vypadá to, že Captain America se se svým štítem bude muset ohánět na všechny strany.

Původní sestavy i (staro)noví bojovníci

Říkám to nerad, ale vy, kteří jste neviděli dosavadní sérii Avengers ani Captainovy předchozí díly, to nebudete mít snadné, protože vyznat se ve vztazích a vazbách všech figur (a že jich fakt není málo), které do téhle Občanské války zasáhnou, pro vás nebude jednoduché. Tahle opulentní komiksovka je totiž rozevlátým a žádné hranice neuznávajícím mixem obou těchto sérií, do kterého (pro ty, kterým je to pořád ještě málo) naskakují kromě původních sestav i (staro)noví bojovníci jako je král-dravec T'Challa (alias Black Panther, alias výživný přírůstek do party Chadwick Boseman) a možná se objeví i elasťák Peter Parker (alias Spider-Man, alias Tom Holland, který se touhle řežbou teenagerovsky odvázaně baví).

Režijní tandem bratrů Anthonyho a Joea Russoových je v tomhle světě doma. Film je nabušený vymazlenou akcí, akcelerujícím střihem, vizuálem kamery, jež stíhá natolik, že divák neztrácí přehled, a herci, kteří s chutí hláškují, vědí, co mají hrát, a jdou do toho naplno. Intenzivní dojem z královského a nikde neošizeného blockbusteru dokresluje soundtrack, který sice neburácí, ale ani nepřekáží a korunuje vyšponované finále, po kterém si ještě počkejte na dvě sekvence vložené do titulků.

Gigaprojekt Marvelu, který střídá sólovky, týmovky i seriály, jede jako dobře namazaný stroj a šlape pořád ve vysokém standardu. Již osm let jsou jeho hrdinové s námi, natočili spolu (i zvlášť) již třináct spektáklů a já věřím, že tato třináctka pro ně bude šťastným číslem a budou nám dál dělat radost. Takovou komiksovou top popkornovkou se totiž můžete nacpat k prasknutí, protože víte, že vám po ní bude jen dobře. Captain America rozhodně poslal Batmana a Supermana do druhé ligy.