Druhou stranou naděje je pro Akiho Kaurismäkiho lidskost

Simon Al-Bazoon a Sherwan Haji o filmu (zdroj: ČT24)

Osudy syrských uprchlíků si vybral za téma svého nejnovějšího filmu svérázný finský režisér Aki Kaurismäki. Za Druhou stranu naděje si z letošního Berlinale odvezl cenu za režii. Festival ve Varech film promítl v tematické sekci Horizonty. Na tuzemskou přehlídku ho doprovodili dva ústřední herci.

„Film je o cestě, kterou lidé podnikají, když přijde v životě nějaký zvrat. Po novém začátku. Je to něco jako dávat lásce přednost před nenávistí. Dávat šanci lidskosti. V tomto malém příběhu jde o zachování lidskosti. Možná je východiskem pro současnou společnost – způsob, jak dělat svět lepším místem,“ říká o firmu Sherwan Haji, herec syrského původu. 

Téma filmu se ho tak osobně dotýká. Ztvárnil v něm syrského uprchlíka, který se dostane do Finska jako černý pasažér na nákladní lodi. Do cesty mu příběh přivede zasmušilého podomního prodejce košil (Sakari Kuosmanen) a také se potká s iráckým uprchlíkem – do jeho role Kaurismäki obsadil irácko-finského herce Simona Al-Bazoona. „Podle mého názoru film říká, jak je tato doba těžká pro Evropu a zároveň i pro uprchlíky, kteří do ní přichází,“ podotýká.

„Často totiž zapomínáme, že jsme lidé, kteří mají společné hodnoty, a příliš podléháme tvrzení rádií a televizí, že jiných národností je třeba se bát, že jsou zdrojem všeho zlého,“ doplňuje Sherwan Haji. „Ale v tomto snímku možná uvidíte jiný pohled. Uvidíte skutečné lidi, jak obvykle vypadají, a možná svůj postoj trochu přehodnotíte. A pak je tu láska. Je to komedie, která vás ale dokáže rozbrečet.“

 Na Druhou stranu naděje vezme Kaurismäki festivalové publikum ještě dvakrát. Ostatní diváci se na ni mohou vydat od 27. července do kin.