I obchodníci mají na festivalu ve Varech svoje ceny. Třeba o 239 korun předražený nákup

ČOI kontrolovala obchodníky během festivalu ve Varech (zdroj: ČT24)

O víkendu skončil v Karlových Varech 52. ročník filmového festivalu. Organizátoři si pochvalují návštěvnost, diváci promítané snímky. Od koho ale chvála slyšet není, je Česká obchodní inspekce. Třetina z kontrolovaných obchodníků během festivalu své zákazníky šidila.

I když pro návštěvníky filmová přehlídka skončila o víkendu, pořadatele ještě čeká úklid. „V této chvíli zde pracuje ještě nejméně 200 lidí. Do středy bychom rádi vše uvedli do původního stavu,“ plánuje vedoucí festivalové produkce Petr Lintimer.

Organizátoři letos prodali přes 140 tisíc vstupenek na 500 projekcí. Festival pass nebo akreditaci si pořídilo téměř 14 tisíc lidí. „Jsme spokojeni s návštěvností a spokojení se zdají být i diváci s výběrem filmů,“ shrnul letošní ročník umělecký ředitel festivalu Karel Och.

Tisíce návštěvníků, o které na pár dnů naroste počet obyvatel lázeňského města, vítají i obchodníci. Filmoví fanoušci mohou zajít do některého z desítek stánků, barů a restaurací. Obchodní inspektoři v nich provedli 104 kontrol. Ukázalo se, že téměř třetina podnikatelů nabízené jídlo nebo pití předražila i o desítky korun. „V jednom případě byl kontrolní nákup předražený o 239 korun,“ prozradil ředitel ČOI Plzeň Jan Řezáč. 

O pokutách rozhodnou úřady ve správním řízení. Kontroly se v době konání festivalu vrací každý rok. Obchodníci jsou ale nepoučitelní. „Výsledky jsou nejhorší za posledních několik let,“ zhodnotil letošní kontroly Řezáč.

Kontroly ČOI na 52. MFF Karlovy Vary
Zdroj: ČT24

Naopak poprvé festival zažil zvýšená bezpečnostní opatření. Policisté řešili desítky přestupků a třicet trestných činů, jako jsou krádeže a ničení majetku. Strážníci evidují přes 500 dopravních přestupků, hlavně kvůli špatnému parkování.