Znásilnění si nepamatuji, ale pokud jsou důkazy, tak souhlasím, řekl u soudu obviněný Libyjec

Cizinec obžalovaný ze znásilnění nezletilé u Litoměřic řekl u soudu, že si na čin nepamatuje a neví, zda měl s dívkou pohlavní styk. Do Česka přicestoval muž narozený v Libyi z Německa. Za znásilnění mu hrozí trest od dvou do deseti let vězení. Soudní proces bude pokračovat na konci listopadu.

Třicetiletý Abdalláh Ibráhím Diallo u soudu vypovídal ve francouzštině. Státní zástupkyně Věra Šípalová v obžalobě uvedla, že 18. června po poledni na silnici u obce Lukavec zezadu uchopil za rameno nezletilou dívku, povalil ji do trávy a líbal ji. Přestože se dívka bránila, podle obžaloby s ní Diallo nechráněně souložil a poté jí zcizil mobilní telefon. Oběti bylo v době činu 15 let.

V soudní síni obžalovaný vysvětloval, že se domníval, že jede vlakem do Francie. Když z něj vystoupil, nevěděl prý, kde je. U vlaku spadl dívce telefon, on ho sebral a chtěl jí ho podle svých slov dát. „Ona na to reagovala špatně, jako kdybych byl nějaký zloděj,“ řekl a dodal, že dívka ho napadla a on se chtěl bránit. Snažil se jí prý vysvětlit, že hledá místo, kde se nají. 

Na dotaz soudkyně, jak si vysvětluje, že na těle dívky byly nalezeny jeho tělní tekutiny, sperma a sliny, řekl, že se k tomu nechce vyjádřit, protože byl v šoku a neví, zda měl s dívkou sex a nepamatuje si, co se stalo.

Soudkyně v Diallově výpovědi shledala rozpory. Na dotaz, proč nevypovídal po svém zadržení, uvedl, že se necítil dobře, byl traumatizován. Opakoval, že si pohlavní styk nepamatuje, neví, jak se to stalo, ale pokud ho dívka obviňuje ze znásilnění a jsou důkazy, tak s tím souhlasí.

Líčení u soudu bude pokračovat na konci listopadu. „Překvapilo mě, že obžalovaný vypovídal. Je to novinka oproti přípravnému řízení, soud teď musí reagovat na jeho výpověď, soudní řízení se tak protáhne,“ nechala se slyšet Šípalová.

V Německu byl obviněný třikrát trestán

Dívku u silnice naložil do auta muž se dvěma spolujezdci. „Potkali jsme dívku na vedlejší silnici, vyběhla ze škarpy, z pole, byla celá od trávy, od krve, mávala na nás rukou, držela v ruce sukni a prosila o pomoc. Řekla nám, že byla znásilněna a ukázala na muže, který šel po silnici,“ vypověděl řidič vozu.

Dialla dojeli a ptali se, zda dívku znásilnil. On odpověděl, že nikoliv. Po oznámení policii sledovali muže, který se postupně vzdaloval. Jeden ze spolujezdců jej následoval. „Dívka byla vyděšená,“ poznamenal řidič. Podle jednoho ze svědků dívka prosila o antikoncepci.

Z informací, které poskytla litoměřickému soudu saská policie, vyplývá, že v roce 2017 byl Libyjci, jenž tvrdí, že je občanem Mali, azyl zamítnut. Do Česka se obviněný dostal na základě volného pohybu osob po Unii krátce poté, co byl propuštěn v Německu z vězení, v němž strávil 46 dní za jízdu na černo a za vyhrožování pracovnici sociálního úřadu.

Obviněný byl v Německu trestán celkem třikrát. Německé ministerstvo vnitra ovšem odmítlo dřívější spekulace, že muž byl do České republiky vyhoštěn.