Ve Zlíně podepsali koaliční smlouvu. Pětikoalice se chce zaměřit hlavně na rozvojové projekty města

Vítězné hnutí ANO, STAN, lidovci, ODS a Piráti podepsali ve Zlíně koaliční smlouvu. Koalice bude mít v 41členném zastupitelstvu 29 křesel. V jedenáctičlenné radě města obsadí po čtyřech křeslech ANO a STAN, lidovci, ODS a Piráti budou mít vždy jednoho zástupce. Primátorem bude dosavadní náměstek primátora Jiří Korec (ANO).

V posledních čtyřech letech vedla krajské město koalice STAN a ANO. „V minulých letech jsme na strategických projektech města pracovali. Teď je budeme chtít realizovat,“ řekl budoucí primátor Jiří Korec (ANO). Středobodem budou podle něj finance. „Zlín má na investice 300 milionů korun. Bude na šikovnosti nás všech, jak dojednáme na vládě a kraji multizdrojové financování,“ vysvětlil.

Jména náměstků primátora a jednotlivých radních chce koalice oznámit až na ustavujícím zastupitelstvu, které se bude konat ve čtvrtek. „Struktura zůstává zcela stejná jako doposud: jeden primátor, pět náměstků, z nichž budou dva neuvolnění, jeden uvolněný radní, zbytek neuvolnění radní,“ řekl Jiří Korec. Uvolněné funkce obsadí ANO a STAN.

Zlín by se měl dočkat dopravního terminálu

Strany a hnutí si již rozdělily kompetence. „Naším hlavním zájmem je využít nadcházejících roků na radnici co nejefektivněji ve prospěch města a jeho obyvatel. Zlín si zaslouží rozvojové projekty,“ řekl Jiří Korec. Nové vedení města chce dostat z centra tranzitní dopravu a postavit důstojné vlakové nádraží.  Jeho cílem je také záchrana Velkého kina a rekonstrukce zimního stadionu.

Rozhovor s Jiřím Korcem (ANO) (zdroj: ČT24)

ANO bude mít ve svých kompetencích investiční akce, strategický rozvoj, dopravu či správu majetku. STAN bude spravovat ekonomiku a finance, územní plánování a architekturu, školství, bydlení, kulturu a životní prostředí. Lidovci budou mít v kompetenci resort sociální, bezpečnost a péči o zdravotně postižené, ODS bude spolupracovat v resortu mládeže, tělovýchovy a sportu s komisemi místních částí. Piráti se zaměří na IT a eGoverment a spolupráci se zlínskou univerzitou. Programové prohlášení by mohlo být hotové do měsíce.

ANO má nyní v zastupitelstvu devět mandátů, stejně tak STAN, kteří skončili těsně druzí. Třetímu hnutí Zlín 21 připadlo sedm mandátů, čtvrtí lidovci jich mají pět. Po třech mandátech mají ODS, Piráti a uskupení Rozhýbejme Zlín, které tvoří Soukromníci, Svobodní a Nezávislí. SPD bude mít dva zastupitele.