Poslední domy v Račíně jdou k zemi. Kroměříž pozemky nejspíš prodá

Kroměřížská radnice přistoupila k bourání posledních tří obytných domů v dříve problematické lokalitě Račín v Dolních Zahradách. Náklady přesáhnou milion korun. Demolice by měla být hotová nejpozději v listopadu, sdělil mluvčí radnice Jan Vondrášek.

Podle místostarosty Karla Holíka (ČSSD) město předalo staveniště společnosti Morkus Morava z Lazníků na Přerovsku, která nabídla cenu 1,03 milionu korun. „Oproti projektu tak město ušetřilo zhruba 3,4 milionu korun,“ uvedl Holík.

Soužití mezi starousedlíky a obyvateli sociálních bytů na Račíně nebylo v minulosti podle zástupců radnice ideální. Lidé bydlící v okolí městských domů si stěžovali na hluk a na chování obyvatel Račína k nim i jejich majetku.

Demolice objektů začala v roce 2018, kdy šly k zemi dva obytné domy a jedna technická budova. O rok později odborná firma odstranila dvě hospodářské budovy, které dříve lidé obývali nelegálně. „Neplatiči do těchto objektů natahovali elektřinu kabely z obytných budov, což neodpovídalo bezpečnostním normám. V lokalitě žily desítky lidí, většina nelegálně či bez placení nájmu,“ uvedl Vondrášek.

Radnice platící nájemníky přestěhovala jinam. Případy neplatičů se zabývaly soudy, město přistoupilo také k vyklizení bytu s pomocí exekutora. „Račín by měl být jasným příkladem pro všechny obyvatele městských bytů, kteří si neplní své povinnosti. Neplatiče tolerovat nebudeme,“ uvedl starosta Jaroslav Němec (Nezávislí).

Město bude nyní rozhodovat o budoucím využití lokality. Jednou z možností je podle zástupců radnice prodej pozemků pro individuální bydlení.