Dva bytové domy v Kroměříži jdou k zemi. Radnice tak chce místo zklidnit

Začala demolice bytových domů v Kroměříži (zdroj: ČT24)

Bourání dvou bytových domů a skladiště začalo ve středu v Kroměříži v lokalitě Račín. Donedávna v městských bytech žilo asi padesát nájemníků, velká část z nich ale městu za bydlení dlužila. Některým radnice našla náhradní ubytování, jiné město exekučně vystěhovalo. Po demolici by na místě měly vzniknout byty pro seniory.

V lokalitě v místní části Dolní zahrady stojí celkem pět bytových domů s 16 využívanými sociálními byty. Řada z nájemníků dluží městu za ubytování. Bourání dalších tří domů by proto mělo přijít na řadu zřejmě příští rok.

„Přišli jsme s tím, že chceme toto místo nějak zklidnit. Běžní občané mají právo na to, aby žili klidný život,“ řekl místostarosta Pavel Motyčka (KDU-ČSL). Potíže začaly po roce 1989, kdy se do domů v ulici U Zámečku stěhovali problémoví nájemníci. Místní starousedlíci si podle Motyčky dlouhodobě stěžují na hluk a kriminalitu.

„Už je tady trpíme dvacet roků, to jsou nervy. Oni mi dělají schválnosti. Mám ráda uklizeno a v momentě, kdy se vrátím z obchodu, mám kolem domu nepořádek. Také jsou hluční, hlavně v noci. S některými se dá mluvit, ale s některými ne,“ uvedla Terezie Fuksová, která bydlí v rodinném domě v sousedství. Dodala, že se jí po zbourání domů uleví.

Město podalo na dlužníky dvacítku žalob

S tím, že je místo problematické, souhlasila i jedna z obyvatelek domů, které mají jít v budoucnu k zemi. „Mám dluh, ale mám splátkový kalendář. Platím nájem i dluh. Nebudu lhát, lidi tady slaví, dají nahlas rádio. Já si nikoho nevšímám, mně je jedno, kdo co dělá. To je jejich ostuda,“ řekla mladá žena, která odmítla uvést své jméno.

Ve středu začala první etapa demolicí. „V první fázi se musí sundat střešní krytiny, krovy. Už s ohledem na to, že se tady nachází zastavěná oblast, musíme zatím postupovat ručně. Těžká technika nastoupí až příští týden,“ uvedl stavbyvedoucí Roman Otevřel. Náklady na odstranění staveb činí podle radnice zhruba 820 tisíc korun.

Správce městských bytů, Kroměřížské technické služby, situaci s problémovými nájemníky řeší už několik měsíců. Podal na ně zhruba dvě desítky žalob na uznání dluhu a také první žalobu na vyklizení bytu. Dluhy v celém městě dosahují částky asi 3,3 milionu korun.