Na dřevěné trámy pod podlahou obrazárny v Kroměříži opět padá světlo. Jsou v překvapivě dobrém stavu

Konstrukci podlahy největšího sálu zámecké galerie odkryli řemeslníci v Kroměříži. Jde zároveň o strop přísálí Sněmovního sálu, který si zahrál v oscarovém filmu Amadeus. Odborníci se obávali, že dřevěné trámy z 18. století mohou být poškozené. Jejich podezření se ale nepotvrdilo, trámy památky zapsané na seznamu UNESCO jsou podle nich z naprosté většiny zdravé.

Podlaha v sále se pod návštěvníky místy houpala. „Byla obava, jestli konstrukce je zdravá, jestli dobře drží,“ řekl výkonný ředitel Správy Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži Martin Krčma.

„Je to místnost 16 krát 16 metrů, strop nemá uprostřed žádnou nosnou zeď nebo pilíř, opravdu to je stejně velká místnost nahoře i dole. Tak jsme si řekli, že to pro jistotu otevřeme, pokud by tam nějaké problémy byly, a naplánovali jsme dodatečné zpevnění konstrukce,“ popsal. Restaurátoři podle něj zjistili, že strop, který začal vznikat po roce 1750, je z 90 procent zcela zdravý.

„Samozřejmě nás to velmi potěšilo. Svým způsobem i překvapilo, protože je to konstrukce poměrně náročná, je to obrovská masa dřeva. Trámy jsou opravdu v bezvadném stavu. V jednom případě přistoupíme k drobné opravě, ale ani ta není ze statického důvodu závažná,“ uvedl Krčma.

V místě styku se zdivem jsou trámy opálené. „Je to tradiční způsob konzervace, který brání působení vlhkosti na dřevo,“ řekl Krčma. Po opravě podle něj řemeslníci v příštích týdnech naplní prostor mezi trámy materiálem, který prostor tepelně a zvukově izoluje. „Poté můžeme vrátit zpět nádherná barokní prkna a na to položit parkety,“ uvedl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Galerie nabízí obrazové skvosty

Kvůli pracím se muselo z obrazárny, která po Národní galerii nabízí druhou nejvýznamnější sbírku obrazů v Česku, odstěhovat všech 85 běžně vystavovaných děl. Figurují mezi nimi mimo jiné obrazy Tiziana, van Dycka a Cranacha staršího. Většina z nich je teď v Arcidiecézním muzeu v Olomouci. Opětovného zpřístupnění všech 11 sálů galerie se návštěvníci nejspíše dočkají až v příštím roce. Podle Krčmy budou lidé po jejich prohlídce moci nově volně projít do historické knihovny nebo Manského sálu.

V nejbližších dnech by na zámku měla začít i oprava střechy. Asi v létě zahájí restaurátoři práce na obnově Sněmovního sálu a dalších historických místností. Pro návštěvníky by měly zůstat přístupné. Loni začala oprava Mlýnské brány, která se zámkem sousedí. Vznikne v ní expozice věnovaná biskupské gardě. V Podzámecké zahradě se nadále pracuje na obnově vodního systému, počítá se tam také s rekonstrukcí Pompejské kolonády.

Správu zámku a Podzámecké zahrady převzalo loni olomoucké arcibiskupství, katolická církev je získala v restitucích v roce 2015. Předtím se o provoz obou památek staral Národní památkový ústav. Pětiletý projekt obnovy zámku a Podzámecké zahrady by měl být hotov koncem příštího roku. Náklady podle Krčmy přesáhnou 250 milionů korun, evropská dotace je 226 milionů korun.