Židovský hřbitov v Prostějově zničili nacisté, dnes se na něm parkuje. Radnice mu vrátí pietní podobu

Prostějovská radnice se po několika letech debat dohodla s nadací Kolel Damesek Eliezer, spolkem Hanácký Jeruzalém a Federací židovských obcí na pietní úpravě místa starého židovského hřbitova. Podoba prostranství, které dnes slouží jako park, bude vycházet z architektonického návrhu zpracovaného pro nadaci. Investorem bude magistrát.

Někdejší židovský hřbitov v Prostějově, který dalo ministerstvo kultury v roce 2016 na seznam kulturních památek, zničili nacisti za německé okupace. Náhrobní kameny s židovskými nápisy si tehdy rozebrali obyvatelé z okolních vesnic a vydláždili jimi například dvorky.

Nadace Kolel Damesek Eliezer se snaží místo zvelebit delší dobu, ale nemohla se s radnicí domluvit na podobě pietní úpravy. Spor zaznamenala i světová média a dostal se do pravidelné zprávy amerického ministerstva zahraničí, která je zaměřena na ochranu lidských práv ve světě.

O náhrobky ze zničeného hřbitova, které nadace vypátrala v Prostějově a jeho okolí, před časem projevilo zájem Muzeum holocaustu z Washingtonu. Bývalý židovský hřbitov v Prostějově slouží dnes jako park a parkoviště. 

Živý plot a několik původních náhrobků

Město se s nadací domluvilo, že bude investorem pietní úpravy. Radnice podle návrhu architekta Richarda Sideje nechá zpracovat prováděcí projekt, včetně položkového rozpočtu. „Nadace Kolel Damesek Eliezer už dříve veřejně deklarovala, že bude financovat práce, které souvisí s plochou starého židovského hřbitova,“ stojí ve společném prohlášení zástupců radnice a židovských organizací.

Z vizualizace vyplývá, že místo starého židovského hřbitova by měl obepínat živý plot a u vstupu se objeví otevřené dřevěné dveře. Na místo se vráti i několik náhrobků, které budou kolemjdoucím připomínat původní účel této lokality.

Plánovaná úprava prostranství podle účastníků jednání splňuje požadavky složek integrovaného záchranného systému. V prohlášení stojí, že navržené řešení přinese modernější komunikace, zvýší komfort odpočinkových zón a zároveň neomezí přístup k blízké škole.

Současná podoba bývalého židovského hřbitova v Prostějově
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Musí být zřejmé, že na místě odpočívají dva tisíce Židů

Všechny dotčené strany se shodly i na tom, že úprava respektuje náboženské principy židovské komunity a přispěje k posílení turistického ruchu v Prostějově, který má bohatou židovskou historii.

Město se s židovskými organizacemi domluvilo, že plocha starého židovského hřbitova má být už teď alespoň provizorně označena, aby bylo zřejmé, že je zde místo posledního odpočinku přibližně dvou tisíc prostějovských obyvatel. Radnice zároveň slíbila, že v lokalitě bude i nadále platit zákaz venčení psů. 

Reportéři ČT: Náhrobky v kurníku II (zdroj: ČT24)