Zchátralý most nad dálnicí D1 na Jihlavsku má ŘSD zbourat do 25. ledna. Náhradu stavět nebude

Zchátralý most nad 136. kilometrem dálnice D1 u Řehořova na Jihlavsku má Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za úkol zbourat nejpozději do 25. ledna. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl řekl, že by se demolice mohla uskutečnit okolo 10. ledna. Most je kvůli bezpečnosti od loňska uzavřený, nedá se opravit. Náhradu za toto přemostění ředitelství podle mluvčího stavět nebude, přestože to místní lidé chtějí. Pokud by nový most chtěly budovat obce, pomůže jim ŘSD s žádostí o dotaci.

„Je to přemostění mezi hospodářskými pozemky, nenese žádnou komunikaci nižší třídy. Z toho důvodu za státní peníze, které spravuje ŘSD, toto nelze zajistit,“ řekl Rýdl k možné obnově mostu nad dálnicí.

Ves Řehořov spadá pod městys Kamenice s necelými devatenácti sty obyvateli. Vedení se chce dál zasazovat o to, aby bylo ve stejném místě znovu možné překonat dálnici i kvůli obhospodařování pozemků, aby místní lidé nemuseli D1 objíždět několik kilometrů přes obec Věžnice.

To, že by sám městys zajišťoval stavbu mostu nad D1, podle starostky Hany Krejčové (KDU-ČSL) ale nepřipadá v úvahu. „My nechceme být vlastníkem toho mostu,“ upozornila.

Závada na mostě vznikla už při jeho výstavbě

Most je ve špatném stavu, což potvrdila i poslední kontrola. Tvoří ho železobetonová konstrukce propojená vevnitř lanem, které drží konstrukci pohromadě. „To lano, kvůli závadě, která vznikla hned pří výstavbě, je prakticky přerezlé a hrozí, že nebude plnit svou roli,“ řekl Rýdl. Celá konstrukce by se pak mohla zřítit. Menší části z ní ale neopadávají.

K mostu z roku 1979 se nikdo nehlásí. Rýdl připomněl, že někdy v letech 2010 až 2012 bez výsledku probíhala soudní jednání, která měla určit vlastníka konstrukce. Letos v září nařídilo ministerstvo dopravy demolici, nejdříve ustanovenému opatrovníkovi, tedy advokátu zastupujícímu neznámého vlastníka, a to do třiceti dnů.

„Most nebyl v zákonné lhůtě neznámým vlastníkem odstraněn, věc tedy dále přechází dle stanoveného postupu k náhradnímu řešení na ŘSD,“ sdělil tento týden mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Konstrukce zmizí za jednu noc

Most by měl být zbouraný během jedné noci, zřejmě o víkendu, kdy je slabší provoz. Dálnice kvůli tomu bude zavřená v obou směrech, budou vyznačené objízdné trasy.

Cena demolice vzejde z výběrového řízení. „Předpokládám, že hovoříme o jednotkách milionů korun,“ řekl Rýdl. Nová konstrukce s podobnou šířkou a únosností by podle jeho odhadu zřejmě stála desítky milionů korun. Pokud by přemostění stavěly obce, musely by se pak starat také o jeho údržbu.