Žatec odmítá stavbu malé vodní elektrárny. Povodí Ohře v tom žádný problém nevidí

Žatec odmítá stavbu nové vodní elektrárny (zdroj: ČT24)

Soukromá firma plánuje v Žatci postavit novou vodní elektrárnu. Vedení města s tím ale nesouhlasí. Pozemky, na kterých má stát, patří státnímu podniku Povodí Ohře, a ten ve stavbě problém nevidí. Starostka města Zdeňka Hamousová (ANO) tvrdí, že jde o evropsky významnou lokalitu, do které město investovalo už několik milionů korun a kde má vzniknout koupaliště, cyklostezky či náplavka.

Jedna vodní elektrárna už na řece stojí, a to zhruba tři kilometry od pozemků, se kterými má město velké plány. Vedení Žatce před dvěma lety požádalo o změnu územního plánu, která výstavbu druhé elektrárny ve městě zakazuje.

„Společnost Landreal s návrhem změny číslo 11 z územního plánu Žatce zásadně nesouhlasí, neboť jej shledává nezákonným,“ uvedl za firmu, která chce vodní elektrárnu postavit, Tomáš Vacek. Hamousová ale argumentuje tím, že město staví veřejný zájem nad zájmem soukromého investora. 

Sportovní zóna v Žatci - vizualizace
Zdroj: Město Žatec

Spor by mohl řešit i soud

Problém je ale v tom, že pozemky u jezu patří Povodí Ohře. Státní podnik je soukromé firmě pronajímá. „V současné době ve výstavbě malé vodní elektrárny problém nevidíme,“ uvedl mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.  

Soukromá firma dokonce uvedla, že pokud se bude město Žatec výstavbě vodní elektrárny dlouhodobě bránit, bude chtít celou záležitost řešit u soudu.