Začíná hon na divočáky. Zemědělcům na Opavsku už způsobili statisícové škody

Myslivci na Opavsku musí na základě rozhodnutí opavského magistrátu zvýšit svou aktivitu při odlovu divočáků. Na nečinnost místních mysliveckých sdružení poukazovali majitelé pozemků a zemědělci, kterým přemnožená černá zvěř způsobila statisícové škody. Provozovatelé honiteb je ale nechtějí uhradit. Nejhorší situace je v okolí Skřipova.

Podle rozhodnutí odboru životního prostředí opavského magistrátu se má zvýšit aktivita myslivců hned v osmnácti honitbách. „Je to první vlaštovka a věříme, že toto rozhodnutí přispěje k větší aktivitě myslivců,“ řekl Jiří Michalisko, který zastupuje několik nespokojených zemědělců.

Na nedostatečný odlov divočáků na Opavsku si zemědělci a majitelé zemědělských pozemků stěžují dlouhodobě. „Jen za poslední měsíce evidujeme u několika zemědělců škodu okolo 400 tisíc korun. V areálu zámku v Hradci nad Moravicí zničili divočáci trávník za šedesát tisíc korun. Další kolega zase vinou rozryté louky nesklidil seno a krmivo na zimu musel nakoupit,“ popsal Michalisko. Správci honiteb údajně odmítají škody hradit s tím, že je nehradili nikdy.

Zemědělci: Navyšte odstřel o tisíc kusů

Podle úředníků opavského magistrátu škody nyní zemědělcům vznikají ve větší míře, měli by však být důslednější při vymáhání jejich náhrad. Zemědělci a majitelé pozemků na Opavsku ale poukazují na to, že odlov černé zvěře má být celoroční, což se podle nich neděje.

„Už delší dobu požadujeme navýšení ročního limitu odstřelu z dvou tisíc na tři tisíce kusů. Přístup myslivců i úředníků je ale spíše chovatelský. Máme také pocit, že se odlov soustředí na podzimní období, kdy se konají komerční lovy a odstřel kance mohou provozovatelé honitby zpoplatnit,“ tvrdí Michalisko, podle kterého takto myslivci upřednostňují své ekonomické zájmy.

Na Opavsku je celkem 42 honiteb. Největší problémy jsou v okolí Skřipova. Tamní honitbu provozují opavské městské lesy a podle normy je tam povolen výskyt maximálně 23 kusů černé zvěře. Michalisko tvrdí, že skutečnost je mnohonásobně vyšší, podle něj je tam ročně odloveno přibližně dvě stě divočáků.