Úřady omezují vstup do lesů. Myslivcům začíná lovecká sezona

Události: Myslivcům začíná lovecká sezona (zdroj: ČT24)

Na stovkách míst v celém Česku úřady omezují vstup do lesů. Houbaři i turisté by měli ustoupit myslivcům. Právě během září totiž začíná hlavní část lovecké sezony spárkaté zvěře, tedy jelenů nebo srnců. Výletníci by proto měli bedlivě sledovat informační cedule.

Myslivci na podzim pravidelně snižují počty zvěře. Návštěvníci lesů by se nyní měli vyhnout například posedům, odkud teď lovci na přemnožená zvířata střílí nejčastěji. Střelci se ale pohybují i přímo v terénu.

„Myslivec střílí zhruba na vzdálenost sto až dvě stě metrů, ale pokud nedojde k usmrcení zvěře první ranou, dochází k dosledu a dohledávání zvěře se psy,“ vysvětluje místopředseda Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Červenka. To v některých případech bývá až v okruhu deseti kilometrů.

Lov může zkomplikovat počasí, například ranní mlhy. „Ráno za svítání sedíte na posedu a najednou slyšíte rachot a dupot. Myslíte si, bůhví co nejde, a nakonec vám tam vyjde chlap s košíkem v riflích,“ popisuje myslivec Josef Vladař.

Barevné oblečení

K větší bezpečnosti lidí v lesích může pomoci oblečení s výraznými barvami. Houbaři ho ale běžně nepoužívají, naopak jejich bundy často splývají s okolím. Viditelnost mohou zásadně zvýšit reflexní prvky nebo přímo reflexní vesty.

Za bezpečný lov zodpovídají myslivci. Každý rok se však stává, že se v lovecké sezoně někdo zraní. Přibližně jednou za tři roky špatně namířená kulka někoho zabije.

Kvůli bezpečnosti by nyní houbaři, turisté i cyklisté měli pozorně sledovat cedule na stromech, které informují o místech, kam je vstup zakázán. Přesné informace by měly mít k dispozici také obecní úřady.