Záchrana na poslední chvíli. Úvalno opravuje chátrající nádražní budovu

V Úvalně na Krnovsku místní opravují historickou nádražní budovu z roku 1875. Obec odkoupila dlouho chátrající objekt od Správy železnic za čtyřicet tisíc korun. Po rekonstrukci v něm vznikne informační centrum s občerstvením a zároveň bude budova využívána jako čekárna.

Eva Zlámalová strávila na nádraží v Úvalně velkou část svého pracovního života. Nastoupila tam jako hláskařka na podzim roku 1986 a sloužila až do roku 2005. Pak už si cestující kupovali jízdenky ve vlaku. „Tady bylo okénko, tady jsme měli označovač jízdenek. Měli jsme lepenkové jízdenky, ty se musely orazit v orážedle,“ popsala interiér chátrající budovy.

Od samého vzniku železniční zastávky byla budova pro obec velmi důležitou. „Nejen co se samotné dopravy týče, ale také proto, že tam byl například telegraf, kde bylo možné přijímat i soukromé zprávy,“ vysvětlil kronikář obce Ladislav Martikán.

V průběhu let se měnila nejen samotná budova železniční zastávky, ale i její okolí. Po roce 2005 přestal být objekt využíván, začal chátrat a hrozila mu demolice. Záchrana přišla na poslední chvíli, když domek získala obec.

„V současné době se provádí sanace obvodového zdiva, bude následovat celková rekonstrukce budovy. Velký důraz je kladen na zachování historického vzhledu objektu,“ řekl stavbyvedoucí Petr Malinovský.

Po rekonstrukci bude budova sloužit především jako informační centrum a čekárna s veřejným sociálním zařízením. Využívat ji budou moci i cyklisté projíždějící po kolem vedoucí cyklostezce. „Pořídili jsme také starý služební vůz zhruba z roku 1950 a chceme do něj umístit velký železniční model, kde budou objekty z obce a okolí a turisté se interaktivní formou dozvědí o turistických cílech a zajímavostech v obci a okolí,“ popsal záměr starosta obce Úvalno Radek Šimek (nez.).

Opravy nádražní budovy by měly být ukončeny k 31. srpnu. V září pak obec chystá její slavnostní otevření.