Vyšetřování srážky tramvají v Plzni. Policie a drážní inspekce prověřují, jestli nešlo o trestný čin

Události: Vyšetřování srážky tramvají v Plzni (zdroj: ČT24)

Policisté vyšetřují, jestli srážka dvou tramvají v Plzni nebyla trestným činem. Nehoda se stala ve čtvrtek krátce po poledni a zraněno bylo 29 lidí, většinou lehce. Škoda na obou vozech je ve výši jednoho milionu korun.

V tramvaji byla i devítiletá Adéla Šimlová se svou třídou. Na rozdíl od některých spolužaček sama vyvázla bez zranění. „Jedna paní nastupovala do tramvaje a skřípla se jí tam ruka. Asistentka zařvala, že mají zastavit. A ta druhá tramvaj do nás narazila a jako skoro všichni lidi popadali,“ popsala dívka.

Příčinu nehody teď policisté i drážní inspekce prověřují. „Pracuje se i s informací, že řidička dostala zprávu z nouzového tlačítka, aby zastavila tramvaj, a proto právě došlo k zastavení,“ informoval mluvčí Plzeňských městských dopravních podniků René Vávro.

„Prověřujeme veškeré okolnosti a ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení,“ uvedla mluvčí plzeňské policie Michaela Reindlová.

Obě soupravy jsou teď ve vozovně dopravního podniku. Z černé skříňky tramvaje dokáží zjistit data o rychlosti jízdy nebo délce brzdné dráhy. 

„Naše vozy jsou vybaveny i přední nehodovou kamerou,“ popsal vedoucí střediska řízení provozu Plzeňských městských dopravních podniků Tomáš Mráz.

Druhá tramvaj, která neplánovaně zastavila, je teď ve vozovně uzavřená v zabezpečeném prostoru. Přístup k ní měli dosud pouze vyšetřovatelé. Technickou závadu na obou tramvajích ale drážní inspekce vyloučila.