Východ Ostravy znečišťují hlavně domkaři, zjistil výzkum

Na Ostravsku proběhl výzkum měřící kvalitu ovzduší (zdroj: ČT24)

Na Ostravsku jde do finále unikátní výzkumný projekt s názvem Bora. Odborníci v něm pomocí inovativních metod zjišťují, kdo konkrétně znečišťuje ovzduší, a to hlavně ve východní části Ostravy. Z výsledků vyplývá, že dominantní podíl na znečištění mají domkaři. Analýzy probíhají v ostravské pobočce Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Výzkumníci se přímo ze škodlivin odebraných z ovzduší snaží zjistit, kdo tyto látky vypustil. Vzorky na Ostravsku odebírali rok. „Každý vzorek, když přijde do laboratoře, musí nejdříve projít váhovnou. Tam zjistíme, kolik se na filtrech zachytilo prachových částic. Následně vzorky postupují do laboratoře k jednotlivým analýzám na různých přístrojích,“ popsal koordinátor konceptu BORA z ostravské pobočky ČHMÚ Radim Seibert.

Ještě předtím, než vzorky přijdou do analýzy, musí projít úpravou. „Z prachu se například musí vyluhovat vodou rozpustitelný podíl. A teprve následně po dalších úpravách to vstupuje do přístrojů,“ řekl.

Na základě výstupů výzkumníci dokážou rozlišit různé typy zdrojů znečištění – domácnosti, dopravu či průmysl. „Každý zdroj znečišťování ovzduší má jinou skladbu emisí,“ vysvětlil Seibert. Důležité je podle něj sledovat i poměr. „Podle toho lze dokonce někdy i určit, jestli je to tvrdé, nebo měkké dřevo nebo jestli byla spalována tráva a podobně,“ dodal.

Vědci odebírali škodliviny na celkem osmi místech Ostravska. Šest z nich bylo ve východní části Ostravy. Převážný podíl, až ze tří čtvrtin, měli na znečištění domkaři. „Ve východní části Ostravy převažuje vliv vytápění uhlím,“ podotkl Seibert.

Nedaleko je i poměrně rozsáhlý areál huti. „Vliv průmyslu tady je určitě v celé oblasti, kterou jsme hodnotili, vyšší než ve zbytku České republiky. Ale důležité sdělení je, že není většinový. Většinové znečištění opravdu pochází z vytápění domácností – s jedinou výjimkou. To je lokalita v blízkosti měřicí stanice emisního monitoringu Ostrava-Radvanice na ulici Nad Obcí. V okolí této stanice převažuje vliv průmyslu,“ sdělil.

Výsledky konceptu Bora by mohla využít mimo jiné veřejná správa, a to proto, aby se kvalita ovzduší na Ostravsku nadále zlepšovala.