Veterinární pohotovosti drží v Karlovarském kraji jedna lékařka. Posilu se zatím najít nedaří

Události v regionech: Problémy s veterinární pohotovostí na Karlovarsku (zdroj: ČT24)

Už skoro půl roku se Karlovarský kraj snaží zajistit veterinární pohotovosti. Zájemců o provozování služby je však málo, v regionu ji tak zatím drží jenom jedna lékařka. V dalších krajích je situace různá – zatímco například v jihočeské Třeboni mají chovatelé k dispozici speciální nonstop linku, z Karlovarského kraje musejí lidé někdy jezdit až do Plzně.

S nedostatečnou kapacitou na zvířecí pohotovosti na Karlovarsku má své zkušenosti například chovatelka zlatých retrívrů Simona Kosmáková. „Začala zvracet a byla tam už i krev, takže jsem byla nucena volat do Plzně,“ popsala majitelka fenky. V Karlovarském kraji je problém hlavně v noci a o víkendech.

Nejde však o ojedinělý problém. „Celá Evropa se potýká s nedostatkem veterinárních lékařů. Česká republika není výjimkou. Je to dáno především tím, že se nám zvyšují počty chovaných zvířat,“ konstatovala prezidentka Komory veterinárních lékařů Petra Šinová.

Podle dostupných zdrojů však chybí pohotovosti nejvíc právě v Karlovarském kraji. Právě už zmíněná Třeboň má zřízenou nonstop linku, v Ústí nad Labem nebo Hradci Králové je pohotovostí hned několik, stejně je na tom i Praha. Naopak v Olomouckém a Moravskoslezském kraji jsou pracoviště přetížená.

Chovatelé jsou někdy agresivní a nechtějí platit

Problém však není jenom se zvířaty, ale někdy i s jejich majiteli. „Často se také setkáváme s agresivitou chovatelů, případně neochotou platit účty za pohotovostní ošetření. Tyto pohledávky pak bývají velmi často nevymahatelné,“ upozornila Šinová.

V Karlovarském kraji drží veterinární pohotovost jako jediná Lenka Müllerová, a to už čtyři měsíce. I ona má s dluhy chovatelů a jejich agresivitou zkušenosti. „(Klient) křičel, myslela jsem si, že mě napadne, v tu dobu jsem sloužila pohotovost ještě sama, neměla jsem sestru,“ popsala svou zkušenost.

Do problému se vložil i kraj, který už skoro půl roku jedná s místními veterináři. „Karlovarský kraj bude v následujících týdnech znovu svolávat jednání s veterináři, protože do současné chvíle se jich nepřihlásilo dostatek,“ uvedla mluvčí kraje Jitka Čmoková.