Některým veterinářům chybí léky. Nemají třeba oční kapky

Veterináři hlásí nedostatek některých léků pro zvířata. Podle čtyř dotázaných veterinářů je největší nedostatek u oftalmologických léčiv. Nedostatek nejvíce přisuzují propojení s léčivy pro lidi, kterých je nedostatek. Léky jsou ale schopni nahradit jinou značkou, případně jiným lékem s podobným účinkem.

„Náš pejsek měl v posledních pár dnech menší sekret u očí a podle veterináře na to aktuálně potřeba kapky nejsou, ale pokud by se to nelepšilo, tak by musel kapky nechat objednat, jelikož je neměl v ordinaci,“ říká studentka Barbora z Prahy. Dále doplňuje, že pro svého psa dostala jinou značku protiklíšťových tablet, než na které je zvyklá.

Veterináři napříč Českem hlásí nedostatek některých léků pro zvířata. Podle dotázaných veterinářů existuje nedostatek léků na trhu již delší dobu. „Vzhledem k tomu, že portfolium léčiv používaných u lidí a u zvířat je podobné, je logické, že nedostatek léků v humánní sféře se projevuje i v oblasti veterinární,“ potvrzuje veterinář Martin Sobota z Veterinární ordinace v Karlových Varech.

Nejvíce se nedostatek vyskytuje u oftalmologických léčiv, jako jsou oční kapky, kapky do uší či masti. U těchto léčiv je problém, že se léky čistě pro zvířata nevyrábí a veterináři jsou odkázáni na léčiva pro lidi. „Pokud je následně daná léčivá látka opět k dispozici, vykrývá se nejprve trh s humánními léčivy a až poté ten veterinární,“ doplňuje Sobota. Dochází k nedostatku i některých druhů antibiotik.

Většinu času se veterinářům daří chybějící lék nahradit. „Povětšinou jsme schopni za daný chybějící lék sehnat adekvátní náhradu, takže majitel si povšimne třeba změny značky, případně ceny léku, ale zaběhlý léčebný postup může být zachován,“ říká veterinář František Kostka z Veterinární ordinace Jihlava. Stává se, že potřebné léčivo ani jeho náhrada na trhu není a lékař je nucen hledat léčiva s podobným účinkem.

Ostatní lékaři se shodují, že hledání alternativ může být náročné a doporučují, aby majitelé se svými lékaři o nedostatku léků komunikovali. Naopak nedoporučují kontaktovat jiné veterinární kliniky se žádostmi o náhradu léku. „Často nás oslovují cizí klienti se žádostí o náhradu léku, ale my jim nedokážeme vyhovět, jelikož jejich zvíře není náš pacient a v podstatě o něm nic nevíme,“ říká Samuel Evinic z veterinární kliniky Metropolevet.