TÉMA

Veterina

Genetické nůžky mohou ochránit prasata před nemocí modrých oušek. CRISPR jim dá celoživotní imunitu

Takzvaná nemoc modrých oušek poškozuje už desítky let chovatele prasat a ani v dnešní době se stále nedá dobře léčit. Vědci ale teď našli řešení, které spočívá v úpravě genomu vepřů.
3. 3. 2024|

Ptačí chřipka pronikla na Antarktidu. Vědci se obávají o řadu druhů tučňáků

Vědci potvrdili první případy ptačí chřipky na pevninské Antarktidě, informoval server The Guardian. Virus H5N1 našli u dvou uhynulých ptáků nazývaných chaluhy poblíž argentinské vědecké výzkumné stanice Primavera. Mezi výzkumníky kvůli tomu narůstají obavy o kolonie tučňáků.
28. 2. 2024|

V Karlovarském kraji chybí veterinární pohotovost. Jeho vedení chce situaci zlepšit

Karlovarský kraj jedná s veterináři o zajištění lepší dostupnosti péče. Chybí tam totiž veterinární pohotovost, a chovatelé zvířat se tak třeba v noci nebo o víkendu v případě problémů nemají na koho obrátit. Nepřetržitá pohotovost je podle veterinářů nákladná a chybí také personál. S krajem nyní debatují o kompromisu – tedy rozšíření péče aspoň na víkendová odpoledne.
20. 12. 2023|

Některým veterinářům chybí léky. Nemají třeba oční kapky

Veterináři hlásí nedostatek některých léků pro zvířata. Podle čtyř dotázaných veterinářů je největší nedostatek u oftalmologických léčiv. Nedostatek nejvíce přisuzují propojení s léčivy pro lidi, kterých je nedostatek. Léky jsou ale schopni nahradit jinou značkou, případně jiným lékem s podobným účinkem.
12. 5. 2023|

Veterináři často řeší nedostatek krve. Vhodné zvířecí dárce hledají i na sociálních sítích

Nedostatek krve na veterinárních klinikách může být pro zvířata fatální. Některé mají krevní banky. Najít vhodného psího či kočičího dárce ale není pro veterináře jednoduché. Někdy musí oslovovat i své známé, klienty nebo vypsat výzvu na sociálních sítích. České televizi to potvrdily oslovené veterinární ordinace. V některých případech si majitelé zvířat musejí shánět vhodného dárce sami.
7. 1. 2023|