Veterináři často řeší nedostatek krve. Vhodné zvířecí dárce hledají i na sociálních sítích

Nedostatek krve na veterinárních klinikách může být pro zvířata fatální. Některé mají krevní banky. Najít vhodného psího či kočičího dárce ale není pro veterináře jednoduché. Někdy musí oslovovat i své známé, klienty nebo vypsat výzvu na sociálních sítích. České televizi to potvrdily oslovené veterinární ordinace. V některých případech si majitelé zvířat musejí shánět vhodného dárce sami.

„Nemáme dostatek krvinek. Doufáme, že to na víkend naplníme, pak budeme hledat znovu,“ uvedl Jiří Čáp z Veterinární nemocnice Stodůlky. Právě na jejich klinice mají krevní banku, ze které v případě potřeby čerpají pražské i mimopražské nemocnice. I tam se ale potýkají s nedostatkem dárců. „Je to dlouhodobý boj. Vydáme výzvu na Facebook, přihlásí se nám třicet lidí, ale já jsem schopný jich nabrat najednou jen deset. Ostatní se pak už ale neozývají vůbec,“ vysvětlil nestabilitu dárců Čáp.

Krev kliniky pro zvířata potřebují nejen při větších zákrocích, jako jsou operace po zraněních, kdy ji zvíře ztratilo, ale také například při chudokrevnosti. „K nám chodí často zvířata, psi a kočky, která krev potřebují, protože jsou velmi anemická,“ vysvětlila Klára Kunčická z Veterinární kliniky Nusle. Tam vlastní banku nemají. V případě potřeby se obrací buď na zmíněnou Veterinární nemocnici ve Stodůlkách, nebo oslovují vlastní dárce. „Máme i vlastní seznam dárců od majitelů, kteří k nám chodí. Seznam je to krátký, asi třicet klientů,“ uvedla Kunčická.

Ne vždy se také podaří sehnat krev v potřebné krevní skupině. U psů je možné některé nahradit jinými, u koček se ale krevní skupina nedá nahradit nikdy. Oslovené kliniky proto mají s nedostatkem krve problém především u koček, které mají krevní skupinu B nebo AB, to jsou například britské kočky. „Žádného takového dárce nemám. Problém je v tom, že to jsou často chované skupiny, s průkazy původu, chovatelé je k darování nedají,“ uvedl Čáp.

Pomoci může i psí registr

Možností je psí registr dárců, kam mohou majitelé svého psa registrovat. Ten, kdo pro své zvíře pak potřebuje krev, může majitele oslovit napřímo. Pokud ani tam vhodného dárce pro svého psa nenajde, často musí hledat ve svém okolí. „Snažíme se jim s tím pomáhat – nabídneme vlastní zvířata nebo sháníme přes záchranné spolky, které k nám chodí, či přes sociální sítě,“ doplnila Kunčická.

V případě potřeby takto musí řešit darování krve i ve Veterinární klinice Zodiacus v Plzni. „Poskytneme svá zvířata, každý z nás má kočku nebo psa, nebo projíždíme své klienty, protože je známe a víme, kdo tu může být rychle a kdo je ochotný darovat,“ uvedla za kliniku Kateřina Lorencová.