V Karlovarském kraji chybí veterinární pohotovost. Jeho vedení chce situaci zlepšit

V Karlovarském kraji nefunguje veterinární pohotovost (zdroj: ČT24)

Karlovarský kraj jedná s veterináři o zajištění lepší dostupnosti péče. Chybí tam totiž veterinární pohotovost, a chovatelé zvířat se tak třeba v noci nebo o víkendu v případě problémů nemají na koho obrátit. Nepřetržitá pohotovost je podle veterinářů nákladná a chybí také personál. S krajem nyní debatují o kompromisu – tedy rozšíření péče aspoň na víkendová odpoledne.

Hana Vimrová svého koně Cortéze vychovala od hříběte, starala se o něj osmnáct let. Kůň umíral dlouho a ve velkých bolestech. „To bylo čiré zoufalství. Prostě máte před sebou koně, kterého milujete a který trpí, a nemůžete mu pomoc. Když si přečtete všechny odborné články, tak radí zavolat veterináře,“ popsala. Tehdy se ale neměla na koho obrátit. Nejbližší dostupný odborník musel přijet z Prahy.

Kraj se nyní snaží situaci zlepšit, jenže veterinářům, kteří mají soukromou praxi a jsou ve svých ordinacích sami, na nepřetržité služby chybí personál a někdy i drahé vybavení. „Ocenila bych sloužícího veterináře, kdyby byla nějaká dohoda, kdo by byl na telefonu,“ řekla Vimrová.

O podobném systému nyní kraj spolu s veterináři jedná. Snahou je zajistit službu alespoň o víkendech – od čtrnácti do osmnácti hodin. „Sloužili by ve svých vlastních ordinacích a Karlovarský kraj by zajišťoval fungovaní organizačně,“ nastínila krajská mluvčí Jitka Čmoková.

Zapojit se chce jako jedna z deseti veterinářka Lenka Müllerová z Ostrova. „Dáváme dohromady vybavení a snažíme se najít nějaký systém poskytnutí péče. Čekáme na reakci ještě matadorů, to znamená těch klinik, které mají větší zastoupení zaměstnanců,“ uvedla.

O tom, kdy služba začne fungovat, se zatím stále jedná. V celém Česku ale veterinární pohotovost chybí zhruba v polovině bývalých okresů.