TÉMA

Chovatel

Neuhlídal psa, zaplatí skoro milion

Téměř milion korun musí zaplatit muž z Klatovska za neuhlídání psa. Kříženec amerického stafordširského teriéra a bandoga mu utekl a rozběhl se přímo proti seniorce jdoucí kolem. I když se jí pes ani nedotkl, žena se lekla, upadla a s vážnými zraněními skončila v nemocnici.
6. 10. 2024|

Hlášených útoků vlků přibylo, proti loňsku je jich víc než dvojnásobek

Za první polovinu letošního roku nahlásili chovatelé 177 útoků vlků na hospodářská zvířata. Usmrtili 386 zvířat, hlavně ovcí a krav. Na dotaz České televize to uvedla Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK). Loni v prvním pololetí nahlásili chovatelé 79 takových útoků. Spolu s počty nahlášených případů narostl také objem vyplacených kompenzací pro chovatele. Zatímco letos už stát vyplatil skoro osm milionů korun, za celý minulý rok to bylo deset milionů korun.
17. 8. 2024|

Veterinární pohotovosti drží v Karlovarském kraji jedna lékařka. Posilu se zatím najít nedaří

Už skoro půl roku se Karlovarský kraj snaží zajistit veterinární pohotovosti. Zájemců o provozování služby je však málo, v regionu ji tak zatím drží jenom jedna lékařka. V dalších krajích je situace různá – zatímco například v jihočeské Třeboni mají chovatelé k dispozici speciální nonstop linku, z Karlovarského kraje musejí lidé někdy jezdit až do Plzně.
30. 5. 2024|

Pracovníci zoo odchytli nandua, který pobíhal kolem Olomouce. Ujal se ho registrovaný chovatel

Odborníkům ze zoo v Olomouci se podařilo ve čtvrtek v podvečer odchytit pštrosovitého ptáka, který několik dnů pobíhal po louce v okolí městské části Chomoutov a nikdo se k němu nehlásil. Nandu pampový byl poté převezen k registrovanému chovateli pštrosů, který se ho ujal. Informovala o tom mluvčí svatokopecké zoo Iveta Gronská.
2. 6. 2023|

Chovateli v Praze uteklo mládě servala. Policie ho odchytila na školním pozemku

Pražští strážníci odchytili na pozemku střední a mateřské školy v Horáčkově ulici v Praze 4 uprchlé kotě servala stepního. Městská policie Praha o tom informovala na Twitteru. Půlroční kočkovitá šelma slyšící na jméno Bejby utekla chovateli v Praze 4.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 17:20|

Ve šlechtitelském chovu hus, kterému kvůli ptačí chřipce hrozil zánik, se začala líhnout mláďata

V Nových Hradech se podařilo zachránit jediný šlechtitelský chov hus v Česku před zánikem kvůli ptačí chřipce. Veterináři tam vůbec poprvé aplikovali drůbeži očkování. Nyní se na farmě Rybářství Nové Hrady začala líhnout první housata. Dříve přitom hrozilo, že celý chov s padesátiletou tradicí zanikne. Z původních zhruba pěti tisíc kusů drůbeže nakonec zbylo osm stovek.
11. 4. 2022|

Brněnští vědci nasadili telatům chytré obojky. Kontrolují jejich zdravotní stav

Chytré obojky s čipy testují na býcích na farmě na Brněnsku vědci z Mendelovy univerzity. Data, která sbírají, pomůžou farmářům včas odhalit zdravotní komplikace zvířete. Podobný systém se využívá už několik let hlavně u dojnic. Dokáže monitorovat průběh říje nebo problémy s dojením.
30. 7. 2020|

Bez vody, živin a přístřešku. Zlínská policie obvinila chovatele za úhyn devíti krav

Kvůli úhynu devíti býčků, jalovic a krav kriminalisté obvinili 52letého chovatele z obce u Valašských Klobouk na Zlínsku. Za zanedbání péče o zvíře z nedbalosti mu v případě odsouzení hrozí až dva roky vězení.
26. 9. 2019|

Konec vstávání se slepicemi. Chovatelům zjednoduší život automatická dvířka do kurníku

Drobným chovatelům by mohla usnadnit starost o slepice automatická kurníková dvířka Chickdoor. Jako student mechatroniky VUT je vymyslel Vojtěch Kolomazník. Zařízení je určeno především těm, kteří se domácího chovu nechtějí vzdát, ale zároveň nemají možnost o drůbež denně pečovat.
18. 9. 2019|

Chovateli z Břeclavska utekl nandu pampový, snaží se ho chytit už dva týdny

Chovateli ze Starovic na Břeclavsku utekl nandu pampový, nelétavý pták podobný pštrosovi. Už dva týdny se volně pohybuje v okolí obce a jeho chovatel, uzenář Lukáš Moucha, se ho zatím marně snaží chytit.
21. 6. 2019|

Zoologové chtěli lvy ve Zděchově uspat, ne zastřelit. Bylo to ale podle nich nebezpečné

Zastřelení lva a lvice ve Zděchově na Vsetínsku bylo podle zoologů ze zlínské zoo nejbezpečnějším řešením situace. Pracovníci zoologické zahrady vyjeli v úterý na místo s narkotizační puškou na žádost policie a chtěli zvířata uspat, její použití ale vyhodnotili jako příliš riskantní. Lev, který napadl chovatele, byl podle nich příliš rozzuřený.
6. 3. 2019|