Neuhlídal psa, zaplatí skoro milion

Události: Incident se psem (zdroj: ČT24)

Téměř milion korun musí zaplatit muž z Klatovska za neuhlídání psa. Kříženec amerického stafordširského teriéra a bandoga mu utekl a rozběhl se přímo proti seniorce jdoucí kolem. I když se jí pes ani nedotkl, žena se lekla, upadla a s vážnými zraněními skončila v nemocnici.

K incidentu došlo loni v létě, když pes utekl. Ačkoliv Radek Frank, který psa hlídal svému synovi, na seniorku volal, že jí pes neublíží, přesto zraněním nezabránil.

„S ohledem na to, že se jednalo o křížence bojových plemen, který proti ní vyběhl, tak ona sama uvedla, že ve chvíli, kdy na ni zaštěkal – ačkoliv nedošlo přímo ke kontaktu s ní a nijak ji nenapadl – tak z úleku z bojového plemene a zaštěkání udělala krok zpátky a zakopla o obrubník,“ prohlásil soudce Okresního soudu Klatovy Petr Sperk.

Rozsudek je pravomocný

Odsouzený svou vinu přiznal. Podle verdiktu soudu musí zaplatit téměř milion. Dvacet tisíc jako peněžitý trest, k tomu odškodné seniorce 630 tisíc korun a čtvrt milionu za náklady na její léčení. „Pes přímo na seniorku nezaútočil, ale de facto seniorka reagovala na psa, kterého obžalovaný neměl dostatečně zajištěného,“ říká soudce.

Rozsudek je pravomocný. Podle zmocněnce poškozené to pro seniorku bylo těžké životní období. Ta se se štábem ČT odmítla bavit. „Je prostě bojácná a stačí, když zpovzdálí zaštěká pes a stres se vrací,“ tvrdí zmocněnec zraněné seniorky Rostislav Netrval.

Odsouzený muž rozhovor před kamerou odmítl. Nehody lituje. Jeho obhájce dodal, že je škoda, že neměl pro tyto případy pojištění. „Domnívám se, že zaplatit pár set korun ročního pojištění, abych měl pejska pojištěného na škodu, tak to ušetří spoustu starostí,“ míní obhájce Jiří Nejdl.

Podobný případ, kdy bojové plemeno sice nepokousalo seniora, přesto mu způsobilo těžká zranění, teď řeší klatovský soud. V tomto případě volně pobíhající pes do seniora narazil.