Někteří psi dokáží z lidského dechu poznat stres, naznačuje studie

Vědci vycvičili psy, aby z dechu lidí rozpoznali pach posttraumatické stresové poruchy (PTSD). Z pětadvaceti psů se to podařilo zlatému retrívrovi a německému ovčákovi. Informoval o tom server Sky News, podle kterého jsou přesto výsledky výzkumu slibné, protože by mohly pomoci při výcviku asistenčních psů.

Někteří psi se dokáží naučit vyčenichat takzvané těkavé organické sloučeniny (VOC), které tvoří „pachový profil“ člověka, vyplynulo ze studie zveřejněné v odborném časopise Frontiers in Allergy. Některé těkavé organické látky se pojí se stresem, což se při testu podařilo zjistit zlatému retrívrovi jménem Ivy a německému ovčákovi jménem Callie.

Posttraumatická stresová porucha je duševní onemocnění způsobené děsivými nebo stresujícími událostmi, které postižení často prožívají v nočních můrách a vzpomínkách.

Během studie bylo 26 lidí, z nichž více než polovina splňovala diagnostické požadavky pro posttraumatickou stresovou poruchu, požádáno, aby dýchali do obličejové masky a přitom si vybavovali traumatické události z minulosti.

Co naznačuje studie

Z 25 vycvičených psů dokázali podle vědců pouze Ivy a Callie rozlišit vzorky z obličejové masky vystresovaných lidí od vzorků osob bez stresu. A to s přesností až 90 procent.

„Pro Ivy i Callie byla tato práce ze své podstaty motivující,“ uvedla Laura Kiirojaová z katedry psychologie a neurověd na kanadské Dalhousieově univerzitě. „Výhodou byla také jejich neomezená chuť na pamlsky. Ve skutečnosti bylo mnohem těžší je přesvědčit, aby si udělaly přestávku, než aby začaly pracovat. Zejména Callie se postarala o to, aby nedošlo k žádnému otálení,“ dodala.

Předchozí výzkum ukázal, že psi dokážou odhalit nemoci, jako je rakovina, a také včas zachytit příznaky potenciálně nebezpečných zdravotních situací, jako je blížící se záchvat nebo náhlá hypoglykémie, kdy se hladina cukru v krvi dotyčného abnormálně sníží.

Existují také psi, kteří již byli vycvičeni k tomu, aby pomáhali lidem během krizových epizod, ale reagují pouze na behaviorální nebo fyzické signály. Kiirojaová míní, že výsledky této studie by mohly zefektivnit trénink asistenční psů pro lidi s PTSD.