TÉMA

Čich

Někteří psi dokáží z lidského dechu poznat stres, naznačuje studie

Vědci vycvičili psy, aby z dechu lidí rozpoznali pach posttraumatické stresové poruchy (PTSD). Z pětadvaceti psů se to podařilo zlatému retrívrovi a německému ovčákovi. Informoval o tom server Sky News, podle kterého jsou přesto výsledky výzkumu slibné, protože by mohly pomoci při výcviku asistenčních psů.
3. 4. 2024|

Vzpomínka vyvolaná vůní má velkou sílu, může to pomoci u lidí s depresemi, ukázala studie

Zapojení čichu pomáhá lidem vyvolávat si ostřejší, přesnější a pozitivnější vzpomínky. Podle amerického výzkumu by se toho dalo vyžít v psychologii při léčbě lidí trpících depresí.
14. 2. 2024|

Ženské slzy výrazně snižují mužskou agresivitu, ukázal pokus

Ženské slzy obsahují chemické látky, které u mužů snižují agresivitu. Popsala to ve své studii Shani Agronová z Weizmannova vědeckého institutu v Izraeli ve studii, která vyšla v odborném časopise PLOS. Výzkum prokázal, že vdechování vůně slz vede prokazatelně ke snížení mozkové aktivity související s agresivitou.
3. 1. 2024|

Zhoršení se nevyhneme, nově nakažení jsou převážně mladí, říká epidemiolog Smejkal

Trend nových nákaz koronavirem v Česku na podzim znovu stoupá, počet dvakrát v tomto týdnu překonal tisícovku. Epidemiolog Petr Smejkal předpokládá, že zhoršení epidemické situace se nelze vyhnout. Nově nakažení jsou dle něj hlavně mladí, ale i starší skupiny obyvatel, kterým vyprchala imunita z očkování. V Interview ČT24 proto apeloval na pokračování ve vakcinaci.
8. 10. 2021|

Při nákaze britskou variantou covidu se více kašle, méně častá je ztráta čichu

Příznaky u lidí nakažených covidem-19 se podle britského průzkumu liší podle toho, zda pacienty zasáhla britská varianta nebo původní covid. Ti s britskou variantou mají častěji kašel, bolí je v krku a jsou unavení. Ztráta chuti a čichu je u nich naopak méně častá, píše agentura Reuters.
27. 1. 2021|

Brněnská nemocnice otevřela poradnu pro pacienty se ztrátou čichu po prodělaném covidu

Fakultní nemocnic u svaté Anny v Brně zřídila poradnu pro pacienty, kterým se po prodělané nemoci covid-19 nevrátil čich a chuť. Porucha čichu se podle průzkumu objevuje až u šedesáti procent lidí nakažených koronavirem. Pokud se smysly nevrátí do čtyř až šesti týdnů, je podle lékařů nutné problém řešit.
1. 12. 2020Aktualizováno1. 12. 2020, 16:28|

Návratu čichu lze pomoci tréninkem. Jako v posilovně, líčí lékař

Porucha čichu je v současnosti řazena k základním příznakům covidu-19. Objevuje se častěji než na jaře, především u jinak bezpříznakových pacientů a obvykle v mladší či střední věkové skupině. Odborníci zatím přesně neví, proč tomu tak je, doporučují tento smysl ale trénovat. Speciální cvičení totiž může pomoci čich navrátit. „Je to něco jako posilovna,“ přibližuje lékař Jan Plzák.
2. 11. 2020|