Ženské slzy výrazně snižují mužskou agresivitu, ukázal pokus

Ženské slzy obsahují chemické látky, které u mužů snižují agresivitu. Popsala to ve své studii Shani Agronová z Weizmannova vědeckého institutu v Izraeli ve studii, která vyšla v odborném časopise PLOS. Výzkum prokázal, že vdechování vůně slz vede prokazatelně ke snížení mozkové aktivity související s agresivitou.

Vědci už dříve prokázali, že u některých druhů hlodavců se snižuje samčí agresivita, pokud jsou v experimentu vystaveni slzám samic. Tento jev patří mezi takzvanou sociální chemosignalizaci, což je proces, který se sice běžně vyskytuje u zvířat, ale u lidí buď neexistuje, anebo zatím není dost dobře pochopený.

A tak se to tým izraelských vědců rozhodl prověřit. Jejich experiment fungoval tak, že experimentátoři nechali proti sobě hrát dva muže nějakou hru. Přitom do jejich okolí vypouštěli vůně – buď roztok ženských slz, anebo fyziologický roztok. Testované osoby netušily, jakou vůni čichají. Hra byla navržena tak, aby vyvolala agresivní chování vůči druhému hráči, protože vědci ji zmanipulovali tak, že to vypadalo, jako by protivník podváděl. Hráči se pak mohli ve hře protihráči pomstít.

Ukázalo se, že agresivní chování s cílem pomstít se během hry pokleslo o více než čtyřicet procent, když byli soutěžící vystaveni vůni slz. Vědci pak ještě některé z mužů zkoumali pomocí magnetické rezonance. Ta ukázala, že dvě oblasti mozku související s agresivitou se aktivovaly více, když byli muži během hry vyprovokovaní protivníkem, ale ve stejných situacích, kdy čichali slzy, byla aktivace výrazně slabší.

Čím větší byl rozdíl v této mozkové aktivitě, tím méně často se hráč během hry mstil. Podle autorů tato souvislost mezi slzami, mozkovou aktivitou a agresivním chováním naznačuje, že sociální chemosignalizace je významným faktorem lidské agrese. „Zjistili jsme, že stejně jako u myší obsahují lidské slzy chemický signál, který blokuje specifickou agresi samců,“ dodali autoři.