Vandalové v Písku strhli vlajku města. Zřejmě proto, že je podobná ukrajinské

Vandalové poškodili pietní místa (zdroj: ČT24)

Vandalové strhli vlajku města u památníku americké armády před píseckou školou. Učinili tak zřejmě proto, že má stejné barvy jako ta ukrajinská, jen v opačném pořadí. Škodili i u památníku setkání spojeneckých armád – Rudé a americké. Českou vlajku ukradli a sovětskou strhli na zem.

Městská vlajka u památníku před píseckou školou místo na stožáru ležela v pondělí ráno na zemi. „Byla stržená, ležela tady pohozená. Já si myslím, že to byli hlupáci,“ řekl místostarosta Písku Josef Soumar (Piráti).

Podle zástupců radnice si vandal pravděpodobně spletl píseckou vlajku s ukrajinskou, protože si jsou velice podobné. Písecká má modrý pruh dole, ukrajinská naopak nahoře. Pokud vlajka visí svisle, je žlutý pruh vlevo a modrý vpravo. Vlajka Ukrajiny má pruhy obráceně. Kromě toho je na písecké vlajce tmavě modrá barva, na ukrajinské světle modrá.

„Neustále odpovídáme na dotazy lidem, že se jedná o vlajku píseckou, která je víc než sto let stará,“ podotkl místostarosta. „Modrý pruh vysvětlujeme jako řeku Otavu a  zlatý jako zlato, které je v řece,“ vysvětlil ředitel Prácheňského muzea v Písku Jiří Prášek. Vlajku navrhl místní historik a archivář August Sedláček podle erbu města v roce 1901.

Na noc vlajku město už raději sundává

„Píseckou vlajku jsme opravili, dali jsme ji zpět, ale bohužel jsme ji večer pro jistotu sundali, aby už k podobnému vandalismu nedocházelo,“ řekl místostarosta. „Strhávání vlajek a pomníků můžou vymyslet jenom ubožáci,“ poznamenal ředitel muzea.

Vandalové v Písku v den oslav výročí osvobození Československa škodili i u památníku setkání spojeneckých armád – Rudé a americké. Českou vlajku ukradli a tu sovětskou strhli na zem. „Před jedenáctou hodinou dopoledne, kdy tam byla akce k výročí konce 2. světové války, jsme to stihli opravit,“ řekl místostarosta.