V ulicích stojí nelegálně skoro 200 billboardů, tvrdí opozice v Pardubicích

Události v regionech: Boj proti nelegálním billboardům (zdroj: ČT24)

Přes 180 nelegálních billboardů je podle části opozice z pardubické radnice v ulicích krajského města. Úřady zatím potvrdily, že v rozporu s předpisy stojí především u hlavních silnic asi dvě desítky reklamních nosičů. Případů ale může být víc. Na tom, kdo má zajistit nápravu, se dohaduje Pardubický kraj se státem.

Pardubický opoziční zastupitel ze Strany zelených Robert Hrdina monitoruje se dvěma kolegy billboardy ve městě už několik měsíců. Reklamních ploch, u kterých mají podezření, že jsou instalované v rozporu s předpisy, objevili politici už přes 180.

Oslovují potom silniční správní úřad Pardubického kraje, který právní aspekty umístění poutače posoudí. „Úřad konstatoval, že patnáct (billboardů, pozn. red.) je nelegálních,“ sdělil Hrdina.

Rozhoduje množství parametrů, klíčové ale je, zda a jaké budovy jsou kolem a v jaké vzdálenosti od silnice se billboard nachází. U silnic nižších tříd by pak měl věci řešit krajský silniční správní úřad. Pokud zjistí, že je nosič reklamy nelegální, vyzve vlastníka k odstranění.

„Pokud ten neuposlechne, pak silniční úřad zajistí zakrytí reklamního zařízení a následně jeho odstranění,“ vysvětluje tajemnice úřadu městské části Pardubice I Gabriela Křížková.

Odstraňování není příliš obvyklé

Složitější situace je ale právě na průtahu Pardubicemi, kde je úřady potvrzených nelegálních billboardů nejvíc. Na tom, kdo je za jejich odstranění odpovědný, se nemohou shodnout kraj s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD).

„Když dostaneme nějaká oznámení o billboardech, tak okamžitě informujeme vlastníky těchto komunikací, v tomto případě je to ŘSD,“ tvrdí mluvčí Pardubického kraje Zuzana Nováková.

„Na silnicích první třídy je ŘSD tím, kdo nezákonnou reklamu eviduje, dokumentuje a předkládá příslušnému úřadu. A to je příslušný kraj,“ oponuje mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Odstraňování nelegálních billboardů není v Česku příliš obvyklé a zatím se tak stalo spíše v desítkách případů. Třeba v Ústeckém kraji se letos podařilo odstranit čtyři billboardy. Nelegálně jich tam ale stále visí bezmála třicet. V Královéhradeckém kraji se zbavili čtrnácti takových billboardů. I v Libereckém kraji se situace zlepšuje. Počet nelegálních reklamních poutačů tam zredukovali na sedm.