TÉMA

Billboardy

Aktivisté vytáhli do boje s nelegální reklamou, na poutače nalepili vzkazy pro politiky

Města po celé republice hyzdí vizuální smog v podobě ilegálních billboardů. Zákony jsou podle radnic i hejtmanství na majitele nelegálních poutačů často krátké. Mnohdy je není možné zkontaktovat, nebo po upozornění přesunou konstrukce jen o pár metrů dál. Pardubičtí aktivisté teď chtějí, aby vedení města majitele poutačů donutilo pravidla dodržovat. Začali proto reklamní plochy přelepovat přímo se vzkazy pro radní.
16. 11. 2023|

ŘSD se zřejmě změní na státní podnik, novela zákona prošla druhým čtením

Nynější příspěvková organizace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se zřejmě změní na státní podnik se stejným jménem. Novelu zákona, která to má umožnit, sněmovna propustila do třetího čtení. Schvalovat by ji mohla na své příští schůzi. Poslanci v úterý do třetího čtení také propustili návrh na zrušení zákona o zemědělských skladních listech či novelu o hornické činnosti, která by měla zjednodušit úřední podmínky pro dovoz a vývoz výbušnin.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 17:14|

Projev nového prezidenta byl smířlivý, ale premiér opět otevřel rány, řekl místopředseda ANO Vondráček

Místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček v pořadu Interview ČT24 ocenil smířlivý, konstruktivní projev Petra Pavla po skončení prezidentských voleb. Do protikladu k tomu dal projev premiéra Petra Fialy (ODS), protože prý opět otevřel rány a neodpustil si poznámky o populismu a extremismu. Zároveň Vondráčka mrzí, že je narušena rovnováha ve společnosti, protože Senát, sněmovna, vláda a nyní i nový prezident jsou „jedna fronta“.
1. 2. 2023|

Neúspěšní finalisté z let 2013 a 2018 hodnotí kampaň. Schwarzenberg radí „nesnížit se na hnojomet“

Neúspěšní finalisté přímé prezidentské volby v letech 2013 a 2018 komentovali v pořadu Události, komentáře fauly v předvolební kampani. Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg doporučuje kandidátům říkat jasně pravdu. První místopředseda Senátu Jiří Drahoš (za STAN) vzpomíná, že ho nenapadlo, že by se v době jeho prezidentské kandidatury mohla stát migrace tématem.
18. 1. 2023|

Billboardy v Hradci Králové majiteli vydělávají léta bez platného povolení. Stavební úřad nezasáhl

Skoro dvě desítky billboardů v Hradci Králové vydělávají majiteli bez platného povolení. Některé i dvanáct let. Uvedl to stavební úřad magistrátu, proti majiteli ale dosud nezasáhl. To udělalo až vedení radnice, když na případ upozornila Česká televize.
6. 6. 2022|

Úřad pro stranické hospodaření hlásí první dva prohřešky v předvolební kampani

Kvůli pochybením v kampani před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny musely první dvě strany čelit řízení ze strany dohledového úřadu. Obě správně neoznačily informace o volební kampani, jedna také nedodala číslo transparentního účtu. ČT to sdělila mluvčí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí Luisa Divišová. Úřad už podle ní jedno ze dvou řízení ukončil a uložil v něm napomenutí.
1. 9. 2021|

U dálnic se objeví každý měsíc deset nových nelegálních billboardů

Ředitelství silnic a dálnic dál bojuje s nelegálními billboardy. Každý měsíc jich odhalí přibližně deset. Děje se tak i po více než tříletém zákazu rozmisťování reklamních poutačů do okolí dálnic a silnic první třídy. Odstraňování komplikují neznámí vlastníci i dlouhý administrativní proces. Od září 2017 do začátku letošního února odstranilo ŘSD přes 3400 nelegálních reklamních zařízení. České televizi to potvrdil mluvčí ŘSD Jan Studecký.
11. 2. 2021|

Vizuální smog může mít špatný vliv na psychiku. Částečně žijeme v halucinaci, tvrdí umělkyně

Veřejný prostor plný reklam a kolemjdoucí jako jejich nedobrovolní rukojmí. Těmto tématům se věnuje nová kniha Kam oči, tam hlava od Markéty Kinterové. Umělkyně v ní upozorňuje na to, že si obyvatelé měst zvykli brát onálepkovaný svět jako nepříjemnou samozřejmost. Vizuální smog přitom může také negativně ovlivňovat lidskou psychiku.
23. 2. 2020|

Nebezpečné billboardy nejsou jen u dálnic. Srážka s poutačem u Fryštáku způsobila řidiči těžká zranění

Vážná zranění způsobila řidiči srážka s billboardem u Fryštáku na Kroměřížsku. Betonový podstavec poutače stojí jen dva metry od silnice druhé třídy a podle odborníků BESIPu je nebezpečný. Billboard je na místě už přes třicet let, za jakých podmínek tam byl postaven, bude zjišťovat příslušný odbor na radnici v Holešově, který může rozhodnout o jeho odstranění.
7. 8. 2019|

Praha na svém území nechce ilegální billboardy, provozovatelé slibují odstranění

U dálnic a silnic první třídy nesmí stát billboardy už skoro dva roky, boj o poutače tím ale nekončí. Reklamní plochy začala řešit i Praha, která chce, aby většina billboardů na jejím území zmizela. Těch ilegálních je podle odhadu firmy JCDecaux na území hlavního města sto osmdesát. Dva z nich ve středu společnost na výzvu magistrátu odstranila. Celkově se zatím podařilo odstranit dvaačtyřicet nelegálních billboardů.
1. 8. 2019|