ŘSD se zřejmě změní na státní podnik, novela zákona prošla druhým čtením

Nynější příspěvková organizace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se zřejmě změní na státní podnik se stejným jménem. Novelu zákona, která to má umožnit, sněmovna propustila do třetího čtení. Schvalovat by ji mohla na své příští schůzi. Poslanci v úterý do třetího čtení také propustili návrh na zrušení zákona o zemědělských skladních listech či novelu o hornické činnosti, která by měla zjednodušit úřední podmínky pro dovoz a vývoz výbušnin.

Cílem transformace ŘSD je účinnější prověrka finančních toků státem a podle dřívějšího vyjádření ministra dopravy Martina Kupky (ODS) také větší konkurenceschopnost na trhu práce, aby bylo možné zajistit co nejlepší odborníky.

Hospodářský výbor doporučil vyškrtnout z novely ustanovení, podle kterého by Státní fond dopravní infrastruktury nesměl v ŘSD dohlížet na hospodárnost, účelnost a efektivitu využití peněz. Fond dopravní stavby a jejich údržbu hradí. Státní podnik ŘSD bude navíc muset podle dalšího návrhu hospodářského výboru zavést vnitřní prověrkový systém podle zákona o finanční kontrole. S oběma těmito návrhy vyslovilo ministerstvo dopravy souhlas, informoval ministr Kupka.

Poslanec Ondřej Lochman (STAN) vznesl návrh, který má podle něj usnadnit odstraňování nelegálních billboardů od silnic. Odstraňování nelegálních reklamních zařízení mají mít nově na starosti vlastníci nebo správci pozemních komunikací místo silničních správních úřadů. Silniční správní úřad poskytne na žádost správci nebo vlastníkovi informaci, zda je reklamní zařízení na pozemní komunikaci, na pomocném silničním pozemku nebo v ochranném pásmu na základě povolení, či nikoli. Pokud reklamní billboard nebude mít patřičné povolení, bude ho muset správce či vlastník komunikace odstranit.

Zrušení zákona o zemědělských skladních listech

Poslanci v úterý jednali o zákonu o zemědělských skladních listech, návrh na jeho zrušení propustili do třetího čtení. Kabinet uvádí, že zákon se ve větším rozměru uplatňoval pouze první tři roky své existence. Protože k předloze nikdo nevznesl žádný pozměňovací návrh, už se jí nebude zabývat garanční zemědělský výbor, který by případné pozměňovací návrhy posoudil.

Zemědělský skladní list je podle tohoto zákona cenný papír, který představuje vlastnické a zástavní právo ke zboží uskladněnému ve veřejných skladech. List vystavoval provozovatel skladu proti přijetí příslušných plodin a držitelé mohli těmito listy ručit za bankovní úvěry. Mělo to zemědělcům pomoci snáze získávat úvěry.

Poslanci také projednali novelu zákona o právu na informace o životním prostředí. Ta předpokládá, že by ministerstva a další úřady i vlastníci technické infrastruktury spolupracovali na zpřístupňování prostorových dat třech desítek oblastí, která slouží také pro evropský geoportál. Po úterním druhém čtení je novela před závěrečným schvalováním, poslanci k ní nepodali žádné pozměňovací návrhy.

Sněmovna z iniciativy výboru pro životní prostředí zřejmě rozšíří výčet případů, kvůli kterým mohou úřady poskytnutí informace o životním prostředí žadateli odepřít. Úřady neposkytnou například údaje, jejichž zpřístupnění by mohlo ohrozit rovnost účastníků soudního, rozhodčího či správního řízení nebo by mohly ohrozit právo na spravedlivý proces.

Jednodušší úřední podmínky pro dovoz a vývoz výbušnin

Dolní komora do závěrečného schvalování rovněž poslala novelu zákona o hornické činnosti, která předpokládá jednodušší úřední podmínky pro dovoz a vývoz výbušnin. K žádostem by podle novely totiž neměla být nutná stanoviska úřadů nebo zpravodajských služeb, pokud nebudou mít námitky. Novela také prováže informační systémy celních úřadů a Českého báňského úřadu, odstraní se tak povinnost podnikatelů oznamovat některé shodné údaje oběma institucím.

V případě vývozu výbušnin má zákon také odstranit některé administrativní překážky. Místo povolení úřadů třetích zemí s doložkou proti opětovnému vývozu má stačit povolení úřadů třetí země nebo prohlášení zahraničního konečného uživatele s vloženou antireexportní doložkou potvrzenou tamními úřady.

Vláda to zdůvodňuje tím, že doklad vydaný úřadem dané země má vyšší právní váhu a zaručuje tedy legitimní nakládání s výbušninami na jejím území. Proto se povinnost zapracování doložky proti opětovnému vývozu požaduje pouze u dokumentů vystavených tamním dovážejícím obchodním partnerem.

Jednání o rozpočtu opozice neprosadila

Hnutí ANO chtělo na plénu sněmovny jednat rovněž o státním rozpočtu na letošní rok, se zařazením nového bodu do programu však neuspělo. Předsedkyně klubu Alena Schillerová ještě před jednáním dolní komory uvedla, že se v rozpočtu manipuluje s částkou kolem 150 miliard korun. „Jde o rozpočtové harakiri,“ prohlásila poté ve sněmovně.

Podle ní bude chybět šedesát miliard kvůli špatně nastavené windfall tax a souvisejícím odvodům z cenových stropů. „Chybí třicet miliard na naplánované dopravní investice, takže si Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) má vzít nevýhodný úvěr, který nepůjde vidět v deficitu rozpočtu,“ uvedla také. 

Opozici se nepodařilo prosadit ani debatu o dovozu obilí z Ukrajiny. Podle Margity Balaštíkové (ANO) by měl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v Evropské unii podporovat Polsko, Maďarsko a Slovensko, které dovoz obilí zakázaly. Karla Maříková (SPD) uvedla, že ukrajinské obilí „drtí“ unijní trh.