Nelegální billboardy chtějí silničáři odstranit do konce roku

Události: Nelegální billboardy (zdroj: ČT24)

Silničáři chtějí do konce roku odstranit všechny nelegální billboardy u dálnic a silnic 1. třídy. Jsou jich více než tři tisíce, s odstraňováním začnou o prázdninách. Načerno umístěné poutače zlikvidují místo majitelů, kteří to neudělali, případně si bez povolení postavili další.

Při jedné z posledních silničních nehod zemřel motorkář poté, co narazil do reklamního poutače blízko silnice. Podle policie se stává, že po podobných nehodách je spoluviníkem i majitel nelegálního billboardu, do kterého řidič narazil. „V případě, že odpovědnost prokážeme a majitel pevné překážky je shledán ze strany soudu vinným, tak mu hrozí trest odnětí svobody – dokonce i nepodmíněně,“ uvedl mluvčí Policejního prezidia ČR Ondřej Moravčík.

U silnic přitom zůstává přes tři tisíce reklam, které měli už před sedmi lety vlastníci odstranit. Jenže třeba popírali, že jim patří. Nyní to za ně udělají rovnou silničáři, od ledna k tomu mají větší pravomoc. Jen čekali na potvrzení, které jim dá jistotu.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) od stavebních úřadů dostalo seznam nelegálních reklamních poutačů a hovoří doslova o jejich čistce, kterou chystá na léto. „Máme k dispozici nejenom podstatně jednodušší a funkčnější legislativu, ale zároveň i rámcovou smlouvu. To znamená, že během léta začneme velmi intenzivně odstraňovat nelegální reklamy,“ okomentoval mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Odstraněné billboardy budou silničáři několik týdnů skladovat. Pokud si je jejich majitel nevyzvedne, zničí je.