V Ostravě vznikla nová univerzitní budova. Staré objekty v centru Vysoká škola báňská prodá

VŠB-TUO v Ostravě převzala novou budovu (zdroj: ČT24)

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava převzala do užívání novou budovu Ekonomické fakulty. Ta se tak přestěhuje z centra města do univerzitního kampusu v Porubě. První studenti tam však zamíří až se začátkem nového akademického roku, tedy v září. Nová budova v kampusu nabídne komfortní prostředí a také možnost propojit studijní programy napříč fakultami.

„V dnešní době globalizace, výpočetních technologií a informací je čím dál větší důraz kladen na ekonomické znalosti a jejich propojení s technickými věcmi,“ řekl k budoucímu fungování objektu proděkan Ekonomické fakulty VŠB – Technické univerzity Ostrava Petr Gurný.

Budova v centru města, ve které fakulta fungovala, už dávno nevyhovuje dnešním požadavkům. „Standardy výuky už ta stará budova nějakou dobu nesplňovala, ať jde o akustiku, tepelný komfort, odhlučnění. Teď sedíme v krásné nové budově, krásném sále, který je specifický tím, že má různé akustické panely,“ pochvaluje si Gurný.

Stěhování v červenci

Společně s budovou vzniklo i více než dvě stě nových parkovacích míst, více než 170 z nich je v podzemních garážích. Nyní univerzita pracuje na kolaudaci objektu, poté ještě budou probíhat práce na jejím vybavení. „Všechny tyto věci by měly být hotové do konce června, poté budeme mít v červenci čas rychle přestěhovat fakultu z centra,“ vysvětlil proděkan.

„Celkové náklady stavby a na vybavení jsou podle aktuálního výpočtu na jedné miliardě a 120 milionech. Z toho 470 milionů nám ministerstvo školství poskytlo jako dotaci,“ sdělil Tomáš Bubeník z Útvaru investic a majetku VŠB – Technické univerzity Ostrava.

Vysoká škola už momentálně řeší i prodej dvou budov v centru Ostravy. Nabídnout je chce v rámci veřejné dražby, jejich ceny určí posudky.