V Liberci zdraží parkování. Radní hovoří o podpoře MHD, ta ale nejspíše zdraží též

V Liberci dvojnásobně zdraží parkování, a to krátkodobé na městských parkovištích i dlouhodobé v modrých zónách. Vedení města to zdůvodnilo ambicí dostat více lidí do městské hromadné dopravy, liberečtí radní ale zároveň se zvýšením parkovného schválili i záměr zvýšení jízdného v MHD. Papírové jízdenky by mohly zdražit o deset korun na 34 korun a elektronické o čtyři koruny na 28.

Parkoviště jsou v Liberci rozdělena do čtyř základních tarifních pásem. Ceny se od začátku nového roku zvednou ve všech zhruba dvojnásobně. V nejžádanější červené zóně v centru města stoupne cena za hodinu ze 40 na 80 korun, v nejlevnější zelené zóně s možností celodenního parkování vzroste hodinová sazba z 10 na 20 korun a denní ze 30 na 80 korun.

Ve speciálně hnědé zóně u zoologické zahrady, kde se platí za parkování pouze od února do konce října, stoupne hodinová sazba ze 30 na 50 korun a místo čtyřhodinové sazby za 50 korun bude nově celodenní parkování za 200 korun. V černé zóně u krematoria bude dále prvních 90 minut zdarma, cena za další hodinu bude 30 korun místo dosavadních 15 korun, celodenní stání bude za 100 korun místo 50.

Dražší bude i parkování pro rezidenty s parkovacími kartami v modrých zónách. Ti, kdo bydlí v centru, zaplatí za první vozidlo 800 korun za rok, což je o třetinu více než dnes. Cena za parkování druhého vozidla stoupne z 6000 na 12 tisíc korun a za třetí z 12 na 24 tisíc korun. V modrých zónách mimo centrum vzroste roční poplatek za parkování z 500 na 600 korun.

Náměstek primátora Jiří Šolc (ANO) připustil, že je zvýšení cen výrazné. „Byla kolem toho velká politická diskuse. Problém je v tom, že míst k parkování v Liberci je velký nedostatek. A jak jinak to regulovat než cenou,“ řekl.

Od zdražení vedení města očekává, že zejména v centru města bude snazší najít místo k parkování, a také že budou lidé více vyhledávat veřejnou dopravu. „Je to motivované tím přesvědčit lidi, aby více používali městskou hromadnou dopravu a neparkovali například na celý den svá soukromá auta ve městě,“ řekl náměstek.

MHD ale zřejmě zdraží současně s parkováním, i když ne na dvojnásobek. Záměr, který schválila městská rada, počítá s nárůstem ceny za základní elektronickou jízdenku z 24 na 28 korun a za papírovou z 24 na 34 korun.

Pro srovnání – v pražských oranžových návštěvnických zónách zaplatí řidič za hodinové stání v prvním pásmu osmdesát korun, v druhém šedesát a ve třetím čtyřicet. Ve státní svátek či o Vánocích se v druhém a třetím pásmu snižuje vždy o dvacetikorunu. V Brně mohou návštěvníci parkovat na okraji historického centra v několika podzemních garážích, kde se hodinová sazba pohybuje od třiceti do čtyřiceti korun, a několik míst je i na povrchu, kde je první hodina zdarma a každá další za třicet korun.

V zóně zpoplatněného parkování v Hradci Králové, která zahrnuje centrum a širší střed města, stojí hodina parkování na ulici podle lokality deset nebo dvacet korun. Nejvyšší cena, třicet korun za hodinu, je na Velkém náměstí v historickém středu města.