V Krkonoších zavřeli 19 cest. Vedou přes obory, kde na zimu zavírají jeleny, aby neničili lesy

V Krkonošském národním parku (KRNAP) začal platit dočasný zákaz vstupu na devatenáct lesních cest kvůli přezimování jelení zvěře, a to do 30. dubna. K přezimování jelení zvěře slouží na území KRNAP osmnáct přezimovacích obor a krmelišť, jsou většinou v údolích. Na české straně Krkonoš žije šest set padesát jedinců jelena lesního.

„Pokud v zimě nemá ve volné přírodě dostatek potravy, působí škody v lese, především na přirozeném zmlazení. Jako prevence těchto škod v Krkonoších slouží přezimovací obůrky, ve kterých je zvěř v zimě uzavřena,“ řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Oplocená shromaždiště jelení zvěře začala vznikat také proto, že jelen kvůli lidským zásahům na úpatí Krkonoš ztratil přirozené migrační trasy v létě do hor a v zimě do podhůří.

Aby měla zvěř na přezimování klid

Správci KRNAP zvěř soustředěnou v ohrazených místech přes zimu přikrmují a kontrolují její zdravotní stav. Přezimovací obory provozuje Správa KRNAP více než dvacet let. „Aby měla jelení zvěř klid, na devatenácti cestách vedoucích v těsné blízkosti nebo skrz tyto obůrky a krmeliště vydává Správa KRNAP každoročně v zimním období zákaz vstupu,“ vysvětlil Drahný.

Zákaz vstupu se týká například přezimovacích obůrek v lokalitách Fišerova rokle, Vysoký břeh či Čermákova cesta. „Přezimovací obůrky jsou vybudovány v odlehlých koutech hor, a tudíž i cesty, kterých se toto omezení dotýká, jsou z hlediska cestovního ruchu okrajového významu,“ řekl Drahný. Jejich kompletní seznam je na webu národního parku