V Karlovarském kraji se šíří žloutenka, ohniskem je Horní Slavkov

V Karlovarském kraji se ve zvýšené míře objevila nákaza žloutenkou typu A. Ohniskem je v současnosti hlavně Horní Slavkov na Sokolovsku. Už jde o desítky případů. Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje v ohrožených kolektivech nařídila protiepidemická opatření. Nárůst počtu pacientů s hepatitidou typu A zaznamenala i Karlovarská krajská nemocnice.

Na počátku minulého týdne evidovala krajská hygiena v regionu dvaačtyřicet potvrzených případů hepatitidy A, z toho tři na Karlovarsku, třicet osm na Sokolovsku a jeden na Chebsku. Ve stejném období roku 2023 bylo potvrzených případů pět.

„V současné době dominuje výskyt v Horním Slavkově. Aktuálně je na infekčních odděleních izolováno sedm lidí. Epidemiologicky významným kontaktům byl stanoven lékařský dohled, který spočívá v povinnosti podrobit se lékařské prohlídce, opakovanému laboratornímu vyšetření krve, důslednému dodržování hygienických návyků. Jde zejména o mytí a dezinfekci rukou a omezení některých aktivit, například účasti na hromadných akcích, návštěvy bazénu, sauny,“ vypočítala mluvčí hygienické stanice Michaela Zajíčková.

Nápor na nemocnici

Pacienti se žloutenkou už začínají zatěžovat infekční oddělení Karlovarské krajské nemocnice. „Oddělení slouží převážně pro těžší případy covidových onemocnění. Nyní už se blížíme situaci, kdy nebude možné tyto skupiny oddělit,“ upozornila mluvčí zdravotnického zařízení Markéta Singerová. Aktuálně v nemocnici v Karlových Varech leží sedm pacientů se žloutenkou. Jejich zvýšený počet eviduje nemocnice zhruba tři měsíce.

Lidé, kteří se dostali do přímého kontaktu s nakaženými, mají nařízený dohled a omezení řady činností na dobu padesát dní. Dohled může být ukončen při prokázání dostatečného množství protilátek a zároveň při absenci příznaků nemoci.

Kraj chce dětem uhradit očkování

Na zvýšený výskyt žloutenky zareagovaly preventivně i školy v Horním Slavkově. Například ta základní ve Školní ulici informovala na svých webových stránkách rodiče, že hygienici trasují možné kontakty s nakaženými. Režimová opatření ale byla zavedena jen v jednom případě. „Ve škole jsou rozmístěny stojany s dezinfekcí, všechny plochy se ošetřují doporučenými prostředky. Ve spolupráci s městem a krajským úřadem se snažíme zajistit očkování pro žáky, jejichž rodiče o to k 20. září projevili zájem,“ uvádí škola.

Karlovarský kraj nabídl, že uhradí očkování dětem ve žloutenkou zasažené oblasti. „Jde nám o to co nejvíce eliminovat možné rozšíření žloutenky na další obyvatele,“ vysvětlil hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Důležité je dodržovat hygienické návyky

Původce onemocnění – virus hepatitidy A – vylučuje nemocný člověk stolicí. Vstupní branou nákazy je zažívací trakt. Je tedy třeba důsledně dodržovat základní hygienické návyky, zejména důkladné mytí rukou po použití WC a před konzumací stravy a také dezinfikování rukou.

Onemocnění začíná jako viróza, mohou se objevit příznaky jako je únava, nevolnost, nechutenství, bolest břicha, případně žluté zbarvení kůže a bělma. Typickým symptomem onemocnění je tmavá moč a světlá stolice, popisují hygienici.