Pacienti s tuberkulózou nebo žloutenkou by se mohli léčit doma. Ministerstvo chystá změnu vyhlášky

Pacienti s plicní tuberkulózou by se v budoucnu mohli izolovat doma, a ne v nemocnici. Ministerstvo zdravotnictví připravuje změnu vyhlášky, která stanoví nemoci, při kterých je nutná hospitalizace. Posouzení ale nebude na pacientovi, nýbrž na rozhodnutí lékaře a hygieniků. Kromě tuberkulózy chce zrušit nevyhnutelnou izolaci v nemocnici i pro spalničky nebo žloutenku kromě typu A. Naopak rozšířit chce resort seznam nemocí, u kterých se musí nakažený povinně podrobit léčbě. Ke stávajícímu výčtu přibudou například opičí neštovice nebo černý kašel.

Tuberkulóza, žloutenka i spalničky zůstávají v návrhu novely vyhlášky o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění mezi infekcemi, při kterých je povinná léčba, ale vypadávají ze seznamu těch, u nichž je vždy nezbytná hospitalizace. Bude to ale na posouzení lékaře a hygieniků.

Ministerstvo navrhuje, že pokud ti uznají, že není hospitalizace nezbytná, lze „upustit od povinné izolace ve zdravotnickém zařízení lůžkové péče u vyjmenovaných infekčních onemocnění, a umožnit tak nemocné osobě strávit tuto izolaci ve vlastním sociálním prostředí“. Podle návrhu je vhodné kapacity v nemocnicích přenechat pro infekční onemocnění s těžkým průběhem nebo pro nákazy se závažným dopadem na veřejné zdraví.

„Touto změnou dochází k zohlednění připomínek odborných lékařských společností a zefektivnění využití lůžek na infekčních a dermatovenerologických odděleních a odděleních tuberkulózy,“ zdůvodnil chystanou úpravu mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Možnost trávit izolaci doma bude podle něj mít pozitivní psychické dopady na nemocné, zejména na děti.

V aktualizovaném seznamu zůstává patnáct nemocí, kde je izolace na infekčním oddělení povinná. U dalších čtrnácti připouští ministerstvo i domácí izolaci. Nově jsou mezi nimi opičí neštovice, u nichž je domácí léčba již docela běžná – bez hospitalizace se obešlo zhruba 70 českých pacientů. Kromě opičích neštovic přibyly na seznam nemocí s povinnou léčbou i spalničky, černý kašel v akutním stadiu nebo kapavka a další pohlavně přenosné infekce.

Vyhláška také mění způsob hlášení infekčních chorob do registrů, nově bude povinně elektronické – tak jako bylo u pozitivních testů na covid-19. Zároveň bude na žádance na test vzorku rovnou uvedeno i telefonní číslo pacienta, aby ho mohl kontaktovat epidemiolog z hygienické stanice.