Vláda vyřadila covid-19 ze seznamu nemocí, jejichž šíření je trestným činem. Povinné izolace skončí v půlce dubna

Události: Konec povinné izolace kvůli covidu (zdroj: ČT24)

Povinná sedmidenní izolace kvůli covidu-19 skončí v týdnu po velikonočních svátcích, uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Předcházel tomu krok vlády, která schválila vyřazení zaviněného šíření této nemoci z kategorie trestných činů. Změnu kabinet projednával ve středu.

Vyhláška, která zruší povinné izolace po pozitivním testu na covid-19, podle Válka vyjde v týdnu po Velikonocích. Povinnost pak po začátku platnosti novely skončí den poté. „Vracíme se do normálního stavu, kdy míru individuálního rizika u pacientů této stále vážné nemoci posoudí buď praktický lékař sám, nebo ve spolupráci s odborníky krajské hygieny,“ vysvětlil na tiskové konferenci.  

Podle Válka se covid-19 tímto rozhodnutím dostává do „režimu nesmírně závěžného, infekčního a standardního“ onemocnění. „Podle závažnosti praktický lékař může a nemusí izolaci nařídit. Jak dlouho ji nařídí, je na něm. Tak, jako je to u jakékoliv jiné infekční nemoci,“ vysvětlil ministr.  

Ministr Válek hovořil o pozici koronaviru na seznamu nakažlivých nemocí (zdroj: ČT24)

Zdůraznil, že covid je stále extrémně nebezpečnou smrtelnou nemocí. „Stále proti němu očkování funguje, stále je dobré, aby se rizikové skupiny očkovaly. Stále umírají pacienti a stále se covid šíří,“ dodal.

Připomněl také, že experti se nyní zabývají tématem takzvaného dlouhého covidu a komplikacemi, které pacientům prodělání nemoci způsobilo.

Počet lidí s nově prokázaným onemocněním covid-19
Zdroj: ČT24/Ministerstvo zdravotnictví

Momentálně je v Česku necelých šest tisíc lidí s potvrzenou infekcí. Za úterý přibylo celkově kolem 450 potvrzených nákaz. V mezitýdenním srovnání je to pokles o zhruba 250 případů, ve čtrnáctidenním pak o téměř pět stovek. 

Ke koronaviru je podle něj nicméně potřeba přistupovat racionálně a medicínsky. „Proto jsme vytvořili Národní institut pro zvládání pandemie, kde jsou experti zastupující jednotlivé odbornosti. A ti nám již někdy začátkem ledna doporučili, že situace je taková, že není nutné dále nařizovat izolace,“ sdělil. Podotkl, že následně bylo nutné změnit právě zmiňovaný seznam nemocí.

Vypuštění covidu-19 ze seznamu nakažlivých nemocí schválil kabinet na středečním jednání. Změnu přístupu považuje za správnou cestu. Stejné stanovisko totiž podle něj dávají i odborné evropské autority. 

Šíření nakažlivé lidské nemoci je trestným činem, za který trestní zákoník v základní sazbě ukládá šest měsíců až tři roky vězení. Na vládním seznamu nadále zůstávají například cholera, mor, AIDS, pohlavní nemoci, salmonelózy, SARS, záškrt nebo tuberkulóza. 

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)